Priznati problematičnu prošlost

Kada počinjete da izlazite s nekim novim, za koga se nadate da bi mogao da vam postane partner ili partnerka, pričate im stvari o sebi – u početku ne baš mnogo, a s vremenom sve više. Ukoliko ste imali tešku i problematičnu prošlost, nije lako odlučiti šta bi trebalo reći, a šta prećutati.
Ako je reč o vezi za koju ne očekujete da će potrajati ili da će postati ozbiljna – veze na jednu noć, neobavezne seks-šeme i slično – onda nije neophodno da otkrivate bilo šta problematično, izuzev ako postoji opasnost da čak i u nečemu tako neozbiljnom to problematično ugrozi vašeg partnera ili partnerku (recimo, zaraženi ste HIV-om ili postoji neki manijak koji vas prati i koji bi mogao da napadne i vašeg partnera). Međutim, ako se veza razvija, i mislite da bi to moglo biti ono pravo, tada ne bi trebalo kriti svoju prošlost.
Ni tada ne bi trebalo reći sve odmah, bolje je da prođe neko vreme, da se uverite da to stvarno deluje ozbiljno i da vas partner ili partnerka bolje upoznaju. A onda… Onda treba skupiti hrabrost i obazrivo ispričati to što je bilo teško i problematično u vašem životu. I obavezno, obavezno uveriti partnera ili partnerku da je to sada iza vas, da je to za vas prošlost, da su vam on ili ona najvažniji i da želite da gledate u budućnost – po mogućnosti, zajedničku.
Naravno, ne postoje ama baš nikakve garancije da se muškarac ili žena s kojima izlazite neće uplašiti i pobeći. Tada bi trebalo malčice sačekati, pa pokušati još jednom da ih uverite da je vaša problematična prošlost upravo to – prošlost, nešto s čime ste raščistili, i da su vam partner ili partnerka najvažniji. Moglo bi da uspe. Nije sigurno, ali bi moglo da vam uspe.
A ako ne uspe? Onda, tužno, ali istinito, taj muškarac ili ta žena nisu za vas. Ukoliko vam je prošlost zaista bila teška, za vas nije osoba koja će se uplašiti i pobeći već na samo pominjanje teškoća; potreban vam je neko jak ko će biti u stanju da vas podrži, neko ko je sposoban da vas prihvati takve kakvi ste – računajući i vašu prošlost.
Može se i prećutati, naravno. Možete i samo da kažete da vam je prošlost bila tegobna, ali je to sad za vama, ne želite o tome da pričate, već da se usredsredite na zajedničku budućnost. Ali, onda ulazite u vezu u kojoj ćete konstantno biti u strahu da se vaša prošlost ne otkrije, i u kojoj ne možete da se opustite i da se osećate sigurno u naručju voljene osobe. Ne možete joj verovati da će i u teškim trenucima koji bi se mogli desiti (kao što se svakom nekad dese) biti uz vas, baš kao što niste bili u stanju ni da joj verujete dovoljno da joj kažete istinu o sebi.
Konačna odluka je, naravno, na vama, jer se o vašem životu radi. Samo, imajte na umu da se na prikrivanju bitnih stvari veza jako teško gradi, i da se zbog neiskrenosti i nepostojanja poverenja među partnerima veza vrlo lako raspadne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

iskrenostizlasciprecutkivanjeproblemiveza
Komentari (0)
Dodaj komentar