Sagledati kompletnu ličnost – i sopstvene potrebe

Nije nikakva retkost da nas kod neke osobe oduševi jedna osobina. Toliko nas očara da nam se čini da je sve ostalo nebitno – a nije tako. Za povremeno viđanje ta jedna osobina može da bude dovoljna, ali ne i za dugu vezu. Za to bi već bilo dobro sagledati kompletnu ličnost, i biti svestan koliko ta ličnost zadovoljava naše potrebe.

Recimo, dosta vam je više onakvih kakve susrećete po gradskom prevozu, već u ponedeljak ujutru se osećaju na znoj, na to da se ko zna koliko dugo nisu kupali, pa vas novi muškarac koga ste upoznale oduševi time što miriše na čisto, što deluje uredno i elegantno se oblači. Jesu to pozitivne osobine, ali vam ne govore dovoljno o njemu kao o celovitoj ličnosti. Mogao bi da ima mane koje bi zajednički život s njim učinile nesnosnim.

Zato je dobro ne srljati. Dobro je i biti svestan onoga što je vama potrebno. Razmislite o četiri ili pet osobina koje su vam esencijalne, o četiri ili pet stvari/osobina koje partner mora da ima kako biste želele da podelite život s njim. To može biti zajednički stav prema novcu, deci, veri, strasna želja za putovanjima, ljubav prema dobroj knjizi, prema filmovima (ljubav prema filmovima može delovati trivijalno, ali ako vi najviše volite da sebi priredite kućni filmski maraton i u stanju ste da po osam sati bez prekida gledate filmove, a on odbija da vam se pridruži i insistira da umesto toga idete s njim na planinarenje, teško da ćete se složiti)… Ili šta god da je u pitanju a da je vama veoma bitno. Posle toga, setite se i nekoliko stvari koje bi vam se baš dopale (na primer, voli lepo da se oblači), ali nisu neophodne (nećete inače divnog muškarca odbiti zato što najviše voli da je u udobnom starom džemperu i farmerkama).

A onda, kad naiđete na nekog ko vas oduševi nekom osobinom, setite se šta je ono što vam je glavno. Da li je ta njegova osobina jedna od onih esencijalnih stvari, ili jedna od onih koje vam se baš dopadaju, ali nisu neophodne? Kako se taj muškarac uklapa u ono što je vama zaista potrebno? Naravno, na to pitanje nećete sebi moći odmah da odgovorite – tome i služi postepeno upoznavanje, kako biste stekle kompletnu sliku o njemu i videle imate li još nešto zajedničko pored toga što oboje napamet znate sve izlizane fore.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

sagledavanježenekompletnoličnostljubavmuškarcipotrebeprocenaupoznavanje
Komentari (0)
Dodaj komentar