Uticaj čestih putovanja na vezu

Već neko vreme ste u vezi. Volite svog partnera (partnerku). Oni su prilično uspešni u svom poslu i vama je iskreno drago zbog toga, ponosni ste na njih. Samo, jedan deo tog posla (ako već ne i ceo posao) podrazumeva da oni često putuju. E, to vam malko smeta. Međutim, šta uraditi? Ne putuju oni svakog časa zato što im se to dopada, već posao to zahteva. Voleli bi oni da više ostaju s vama, ali ne mogu. Čak se i ne usuđujete nešto mnogo da potežete to pitanje – znate i sami da toliko česta putovanja ni njima baš nisu po volji, izuzev što donose novac. Pitate se da li je sve u redu s vama što vam ta česta putovanja toliko smetaju – da li ste sebični i samoživi?

S vama je sve u redu; ispitivanja su pokazala da česta poslovna putovanja imaju prilično negativan uticaj na emotivnu vezu. Taj negativan uticaj ne odnosi se samo na partnera koji putuje već, još više, i na partnera koji ostaje kod kuće. Da, baš tako, pokazalo se da je partner koji ostaje kod kuće pod većim stresom nego onaj koji putuje, ma koliko to neobično izgledalo na prvi pogled. Nisu neuobičajene ni zdravstvene tegobe kao reakcija na putovanje partnera.

Najčešći problemi koje imaju partneri koji ostaju kod kuće jeste osećaj usamljenosti, poremećaj porodičnih navika, depresivnost i konfliktne situacije između partnera, zbog nezadovoljenih potreba jedne (ili obe) strane. Ne možete uveče da zaspite kad vam partner otputuje? Ništa neobično; to je veoma česta reakcija. Prate je poremećaj dnevnog ritma, pad imuniteta, lakše zamaranje, gubitak apetita… Sve to predstavlja tek početak.

Šta učiniti u takvoj situaciji? Onaj koji češće ostaje kod kuće trebalo bi da se naoruža strpljenjem i razumevanjem. Partner koji putuje mogao bi da pokuša da pregovara sa svojim nadređenima o mogućnosti ređeg putovanja. To je to – mudrijeg rešenja nema, osim znatno većih promena u životu, poput traženja novog posla.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

putovanja
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Bogdan

    U lance da je stavim bre, u lance nek me stavi!