Pet načina na koje vam pas govori da se ne oseća dobro

Psi često skrivaju bol pa je vlasnicima potrebno neko vreme pre nego što primete da s njihovim ljubimcem nešto nije u redu.

Donosimo pet znakova kojima psi pokazuju da osećaju bol ili određenu vrstu nelagode. To vlasnicima može olakšati prepoznavanje problema pre nego što bolest izmakne kontroli.

1. Nedruštveno ili agresivno ponašanje

Vlasnici poznaju svoje pse i njihovu ličnost pa vrlo brzo mogu da primete ako se pas ponaša drugačije. Kada inače miran pas počne da pokazuje agresivnost, to je jasan znak da se nešto događa. Psi koji su u bolovima takođe će se skrivati i izbegavati kontakt s drugim psima i ljudima.

2. Promene u navikama ishrane i spavanja

Ako pas spava mnogo više nego što je to obično činio i slabije jede ili pije, vlasnici moraju žurno da reaguju. S druge strane, ako pas pije vodu češće nego obično, to može značiti bolest poput dijabetesa.

3. Glasniji je nego inače

Psi koji osećaju bol lajaće, režati i zavijati više nego inače. Vlasnici bi trebalo da psa dodiruju po telu i pažljivo posmatraju na kom delu se ljubimac uznemiri ili počne da laje.

4. Lizanje

Ako primetite da vaš pas neprestano liže šape, velika je verovatnoća da pokušava da se umiri. Takođe, psi će lizati rane, pa čak ih i gristi. Psi ližu mesta koja ih bole, jer pokušavaju da ih očiste i učine da bol nestane.

5. Teško i neusklađeno disanje

Ako pas nije imao nikakvu fizičku aktivnost a ipak dahće, verovatno ga nešto boli. Plitko disanje takođe može značiti da oseća bol i ne može dublje da udahne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

osećanjapasznaci
Komentari (0)
Dodaj komentar