U trendu

Zašto vas mačka GLEDA U OČI bez treptanja i šta vam time poručuje?

Primetili ste da mačke imaju, možda pomalo i neprijatnu, naviku da vas gledaju direktno u oči i prate vas pogledom, bez treptanja.

Mačke su bića koja komuniciraju pogledom, a ovakav način ponašanja može upućuuje na nekoliko stvari.

Najverovatnije je da mačka ovakvim postupkom želi da pokaže dominaciju nad vama. Stručnjaci koji su proučavali mačje ponašanje, primetili su da mačke nastoje da uspostave dominaciju nad drugim živim bićima, gledajući ih pomno u oči.

U svetu životinja, čin gledanja bez treptanja je univerzalni znak agresije, pretećeg ponašanja i nadmoćnosti.

Ukoliko skrenete pogled dok vas mačka i dalje gleda, ona će pomisliti da ste shvatili da je ona bolja, jača i važnija od vas i biće sve u redu. Nije preporučljivo da vi nju predugo gledate u oči, jer se maca može osetiti ugroženom, zbog čega može da vas ogrebe.

Mačke gledanjem u oči žele da ispolje i zaštitničko ponašanje.

Zbog toga je potrebno da budete na oprezu. Za razliku od pasa, čiji je zaštitnički nagon uperen ka vama, mačke su poprilično sebične.

Gledanjem direktno u oči, ona vam pokazuje kako izgleda njena “prva linija” samoodbrane.

Mačiji pogled može da ukazuje i na neke probleme sa fizičkim zdravljem.

Na primer, ako mačka gleda u vas, a zenice su joj sužene, to je znak da je opuštena. Proširene zenice mogu da ukazuju na to da trpi bolove ili da je nešto plaši. Svetlucanje proširrenih zenica najčešće ukazuje na bes, pa je najbolje da je neko vreme izbegavate.

Verovatno ste svesni da ste vi, zapravo, sluga svoje ljubimice. Kada vas gleda u oči i uz to majauče, možda vam poručuje da ne obavljate svoje dnevne obaveze kako treba, te joj niste na vreme dali hranu ili vodu.

Najbezazleniji, a i najčešći od svih razloga zbog kojih vas maca posmarta na ovaj način, jeste njena radoznalost. Mačke su radoznala bića i vole da proučavaju prostor i predmete oko sebe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)