Bez loših misli

Našli ste se u situaciji kada treba brzo reagovati i dati pefektan odgovor. To može da se desi bilo gde – na sastanku s devojkom koja vam se sviđa ili u kancelariji dok kolege i šef očekuju da iznesete novu ideju. Počinjete da se znojite. Puls vam se ubrzava. Postajete zaista nervozni. U glavi vam se gomilaju obeshrabrujuće reči. Ubrzo, u glavi vam se odvija ubistven govor, ali nipošto ubistveno duhovit. To je glas propasti – preterano kritičan i u potrazi za bilo čim od čega biste se mogli osetiti grozno. Uticaj loših misli najbolje je poznat sportistima. One narušavaju samopouzdanje, a kad nestane samopouzdanja, nestaju i rezultati.
Sumnja u sebe izaziva napetost koja remeti tajming i koordinaciju pokreta, a pošto uništava raspoloženje, ona otežava i fokusiranje. Ne možete se koncentrisati na pucanje penala ako vam kroz glavu prolazi rečenica: "Prošli put sam promašio". Zato je vera u sebe i sopstveni potencijal za pobedu odlučujući faktor koji šampione odvaja od ostalih. U svakom domenu života, ne samo u sportu. Negativnim mislima možete samo pogoršati stvari. Misli poput: "Nemam ništa zanimljivo da kažem", mogu postati proročanstva koja se sama po sebi ostvaruju. Sumnja u sebe vidi vam se u izrazu lica, boji glasa, čak i držanju. Toliko ste usredsređeni na to kakav utisak ostavljate da ne možete normalno da razgovarate. Pa-pa veselom čavrljanju, eto vam neprijatne tišine.
Mesto gde će vam ovakav način razmišljanja naneti najviše štete jeste radno mesto. Negativne misli na poslu mogu da imaju isto dejstvo. Ako se fokusirate na to koliko je zadatak težak – na to da se nećete dobro pokazati – biće vam teže da počnete. Najverovatnije ćete odugovlačiti, što će vam posao pretvoriti u živu muku. Zapamtite da je dobro lišiti se podrivajućih misli kada se sledeći put budete našli pred naizgled nerešivim poslovnim izazovom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

lose mislimuškaraczivot
Komentari (0)
Dodaj komentar