U trendu

Sve o muškom polnom organu na jednom mestu: Evo koliko je prosečna dužina, obim i kako se pravilno meri

Dužina polnog organa za mnoge muškarce jednako je važna kao što je ženama veličina grudi ili zadnjice, zato nije čudo kada su neki od pripadnika jačeg pola veoma osetljivi kada je reč o ovom delu tela.

Muškarci su ponosni na svoj ponos, ali postoji i druga strana priče pa mnogi godine provedu mereći ga i upoređujući s nametnutim trendovima dužine koji vrlo često nemaju veze s realnom slikom i prosečnom dužinom.

Istina je zapravo da ne postoji prosečna veličina jer je na ovom svetu i previše modela da bi se o tome moglo govoriti pa svako istraživanje daje drugačiji rezultat upravo zbog raznolikosti. Ali pokušaćemo da vam predstavimo najpreciznije cifre. Ono što svaki muškarac treba da zna ako ga zanima kolika mu je dužina polnog organa je to da ga pravilno izmeri, nije svejedno kako i kada ćete to uraditi.

Merenje obima

Najbolje je meriti krojačkim metrom, ali može se upotrebiti bilo kakva traka ili sličan materijal kojim se penis omota na najdebljem delu, najčešće na sredini, a ono što je takođe bitno je da penis u tom trenutku bude u erekciji. Posle se odmota i izmeri lenjirom. Vrh se ne računa bilo da je taj deo najdeblji ili ne, ali ga možete dodatno izmeriti, ova brojka će vam značiti kada budete birali kondome.

Primena ove metode pomogla bi muškarcima koji opsesivno razmišljaju o veličini svog penisa da realno gledaju stanje stvari, odnosno da svoje dimenzije uporede s realnim prosekom. Tako će mnogi od njih izbeći probleme kao što je sindrom malog penisa. Bilo gde se našli na listi, trebalo bi da imate u vidu da veličina ne utiče na kvalitet seksualne veštine, prenosi Net.hr.

Merenje dužine penisa

Kada je reč o merenju dužine, takođe je bitno da penis bude u erekciji. Postavite metar ili ravnalo na koren penisa i pratite broj koji se nađe na vrhu. Takođe morate imati u vidu da ovaj broj, odnosno veličina penisa može i varirati u zavisnosti od doba dana, učestalosti seksualnog odnosa, razine uzbuđenja i sobne temperature.

Prosečna dužina polnog organa

Istraživanja o prosečnoj veličini penisa pokazala su rezultate koji variraju između 12,9 i 15 centimetara, ali kada se napravi prosek ovih različitih rezultata dobiju se sledeće cifre:

1. Dužina opuštenog penisa u proseku od 7 do 10 centimetara;

2. Dužina penisa u erekciji se kreće od 12 do 16 centimetara;

3. Najveća moguća dužina penisa je 26 centimetara.

Prosečan obim penisa

Obim opuštenog penisa se kreće od 9 do 10 centimetara, a obim penisa u erekciji je u proseku oko 12 centimetara.

Ako ste pratili radove i istraživanja seksologa Alfreda Kinsija, pročitali ste da je prosečna dužina penisa u erekciji 15,77 cm, a prosečan obim 12,32 cm. Kako su Kinsi i njegova ekipa među prvima počeli da se bave dimenzijama penisa ovako detaljno, ovi podaci su se u njihovoj struci zadržali izuzetno dugo.

Ipak kasnije se došlo do saznanja da Kinsi i njegov tim nisu imali reprezentativne uzorke, svi njihovi ispitanici bili su belci, studenti koji su u isto vreme bili veoma seksualno aktivni, a svi su se bavili i nekim sportom. Svi ovi faktori ne utiču na veličinu penisa, ali činjenica da Kinsi i ekipa nisu merili penise, nego se oslanjali na podatke koje su im studenti slali, baca u vodu sve gore navedeno.

Kompanija koja se bavi proizvodnjom kondoma je takođe devedesetih provela ovo istraživanje, a rezultati su s Kinsijevih 15,77 skočili na 16,2 cm u dužini i u obimu 13,2 cm.

Nakon ovoga su imali istraživanja konkurentske kompanije, gde su medicinske sestre ručno merile penise 300 ispitanika, a rezultati su i ovoga puta bili drugačiji, 14,9 cm prosečna dužina i 12,6 cm je bio rezultat prosečnog obima.

Prosečne dužine penisa u svetu

Prvo mesto prema jednom od poslednjih istraživanja (Target Map) zauzimaju muškarci iz Gruzije s prosečnom dužinom penisa od 15,61 cm, dok najmanje penise imaju Grci, Italijani, Irci i Rumuni s nešto više od 12 cm.

Muškarci iz Bosne i Hercegovine, prema jednom istraživanju, za sada se mogu pohvaliti najvećim ponosom, drugi su u Evropi s prosekom od 15,65 cm. Odmah nakon njih dolaze Srbi s 14,87, a zatim Hrvati s 14,77 i Slovenci koji imaju najmanji prosek s 14,01 cm.

Kolika je veličina potrebna kako bi žena bila zadovoljna?

Ako je veličina vašeg ponosa manja od ovog proseka, nemojte paničariti jer je u istraživanju 60 posto žena navelo da im veličina nije bitna, nego tehnika, kao i da se događalo da razočarenje sledi upravo s muškarcima koji imaju preveliki ponos. Ako i dalje smatrate da imate mali penis, bitno je da postoji erekcija, a seksualni odnos možete dovesti do savršenstva izborom pravih poza, koje omogućavaju dublju penetraciju (kao što je doggy style).

Podsećamo i na smešnu situaciju iz serije „Seks i grad“, koja je nastala na osnovu istinitih događaja jer scenaristi nisu u epizode uključili ništa što se već nije dogodilo njima ili ljudima koje znaju, kada je popularna Samanta Džouns odustala od partnera koji je imao preveliki penis pa tako ovo može biti veliki minus čak i kod žena s visokim libidom.

Ovde je važna i veličina vagine koja je u proseku 6 do 9 cm, s time što je ona kod devojaka i mladih žena elastičnija pa se može razvući na veličinu do 16 cm, naročito ako je žena pripremljena za seksualni odnos.

Normalna veličina penisa kreće se od 7 do 17 cm, što može biti veoma veliki problem kod nekih žena kod kojih često dođe do atrofije, a u tom slučaju je i 6 cm previše. Kako bi žena uživala u seksu, poželjna je veličina penisa koja se kreće između 13 i 16 cm jer se ovako ne nanosi bol.

Obrezivanje ne utiče na veličinu polnog organa

Obrezivanje ne menja nimalo veličinu vašeg ponosa, kao ni opseg, a muškarci koji su ovo uradili iz zdravstvenih razloga kažu da nije bolelo i da nakon toga nije bilo apsolutno nikakvih promena, osim uklanjanja viška kože koja ne utiče na veličinu.

Neki muškarci imaju relativno kratak polni organ u opuštenom stanju, ali kod erekcije naraste do neslućenih dužina. S druge strane, postoje muškarci koji se mogu pohvaliti velikim polnim organom dok je opušten, ali nakon erekcije nije impresivno veći kao što bi mnoge žene očekivale.

Samo 6% muškaraca koristi ekstravelike kondome, tvrde proizvođači. Oralni seks može skratiti penis za centimetar jer smanjuje dotok krvi u njega.

Žene instinktivno mogu prepoznati koji muškarac ima kvalitetniju spermu. Istraživači iz Španije pokazivali su ženama fotografije muškaraca – jedni su imali kvalitetnu, drugi osrednju, a treći lošu. Sve su izabrale one s kvalitetnom.

Muškarci uglavnom polako gube osetljivost penisa s godinama života, a do osetnijeg pada dolazi nakon 65. godine.

Samo jedan centimetar dugačak je najmanji izmeren polni organ.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.