Poslovni bonton

U kontaktima s poslovnim partnerima uvek je najvažniji prvi utisak. Zbog toga, ako želite da se što bolje pokažete, nije dovoljno da samo lepo i uredno sedite na sastanku. Uz sve to, veoma je važno i kako pričate i kako gestikulirate. Sve to čini deo bontona koji treba poštovati kada su u pitanju sastanci na kojima (ako poštujete sva pravila lepog ponašanja) postoji dobra mogućnost da sklopite dobar poslovni dogovor.
Ljubazan glas, vedro lice, fini pokreti i opšta odmerenost – eto prvih nekoliko stvari koje bi skoro uvek morale da budu prisutne u poslovnoj konverzaciji, bez obzira na to da li je to u skladu s temom o kojoj se razgovora. Posle jasnog izlaganja i pažljivo biranih reči, važno je ne samo da slušate već i da čujete sagovornika i da ga ne prekidate u izlaganju, makar on govorio i najdosadnije moguće. Sačekajte da završi, a onda se upustite u repliciranje. Za vođenje poslovnog razgovora možete koristiti beleške kako ne bi došlo do zastoja ili zabune. Dok razgovarate s nekom osobom, nemojte joj prilaziti previše blizu – trudite se da sklopite posao, a ne da je zavedete.
U poslovnom razgovoru ne upotrebljavajte negativne predznake i poštapalice, kao što su „pa“, „ovaj“, „onaj“ i slično. Verovatno vam je jasno i zbog čega ih treba izbegavati. Ukoliko osetite da vaš sagovornik s vama govori s visine, ostanite suzdržani i ne uzvraćajte istom merom. Trudite se da ne budete preopširni, razlikujte bitno od nebitnog i popuštajte na sitnicama. Ne preterujte u komplimentima poslovnim partnerima; koristite što manje praznih i slatkih reči. Trudite se da sebe ne ističete u pravi plan, već svog sagovornika, koga ćete jasno i ljubazno gledati u lice (što ne podrazumeva fiksiranje pogledom). Pored toga, ostanite smireni bez obzira na ishod razgovora koji vodite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bontonmuškaracponašanjeposao
Komentari (0)
Dodaj komentar