Kina će obezbediti obuku za ukrcavanje u svemirsku stanicu

Kineska svemirska agencija za letove s ljudskom posadom priprema se za obuku stranih astronauta za ukrcavanje u nacionalnu svemirsku stanicu Tijengung, rekao je pomoćnik direktora agencije Đi Ćiming.

Đi je rekao da je nekoliko nacija izrazilo želju da pošalje svoje astronaute na stanicu Tijengung, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

„Kina pregovara sa relevantnim stranama o ovom pitanju. Aktivno se pripremamo za rad na obuci stranih astronauta“, rekao je Đi.

Nakon završetka Tijengunga, Kina će nastaviti da sarađuje sa stranim zemljama i regionima koji su posvećeni mirnom korišćenju svemira kako bi izveli više zajedničkih projekata, rekao je on.

Kina je, dodao je, takođe ponudila stranim naučnicima da koriste stanicu za unapređenje svojih istraživanja.

Šef svemirske agencije Hao Čun ranije je rekao da je njegova agencija potpisala sporazume sa Kancelarijom UN za svemirska pitanja o saradnji svemirskih stanica, pozivajući naučnike iz celog sveta da podnesu svoje istraživačke predloge za eksperimente na kineskoj stanici.

Prema projektantima s Kineske akademije za svemirsku tehnologiju, Tijengung je sposoban da se poveže sa svemirskim letilicama drugih nacija koje imaju isti dizajn otvora kao onaj koji koristi kineska svemirska stanica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar