Kina razvija sistem za upravljanje svemirskim otpadom

Kako broj lansiranja raketa, planetarnih misija i satelitskih aktivnosti nastavlja da raste, raste i smetlište u svemiru. Mnogi su razmišljali o tome kako smanjiti količinu otpada koji kruži oko Zemlje. Sada je Kina možda pronašla rešenje sa svojom novouvedenom tehnologijom „jedra“.

Stotine miliona otpadaka koje je napravio čovek neprestano kruže oko Zemlje, uključujući polomljena tela raketa, neispravne satelite i fragmente nastale u orbitalnim sudarima. U želji da se pozabave problemom svemirskog smeća, kineski naučnici iz aeronautike uspeli su da iskoriste veliko „jedro“ za izbacivanje letelica iz orbite po isteku upotrebnog veka, piše Sinhua.

De-orbiter je uređaj nalik na jedro napravljen od tankog filma čija je debljina manja od jedne desetine prečnika dlake. Sklopljen, veličine je otprilike dlana odrasle osobe, ali u rasklopljenom stanju može da pokrije površinu od 25 kvadratnih metara. Kada se svemirski brod povuče, jedro na brodu se može automatski otvoriti. Jednom postavljeno, pojačaće efekte vazdušnog trenja, usporavajući letelicu u orbiti i ubrzavajući njeno spuštanje u Zemljinu atmosferu, gde će izgoreti.

Naučnici su već testirali tehnologiju u svemirskim misijama. Poslednji primer je lansiranje rakete-nosača Dugi marš 2D ( Long March-2D ) na jugozapadu Kine 23. juna, kada su poslata tri satelita u orbitu. Tri dana kasnije otvorilo se jedro koje je zakačeno za raketu.

To je bilo prvi put da je veliki uređaj za izbacivanje iz orbite razmešten na takav način, prema Šangajskoj akademiji za tehnologiju svemirskih letova, koja je napravila uređaj.

„Upotreba uređaja za jedrenje pomoći će oslobađanju dragocenih orbitalnih resursa“, rekao je Li Jide, šef akademije.

Li je dao primer satelita od 15 kg na visini od 700 km, rekavši da bi bez mera za izbacivanje iz orbite, satelit nastavio u orbiti 120 godina nakon isteka radnog veka. Međutim, postavljanjem jedra od dva kvadratna metra na satelitu, njegovo vreme u orbiti može se smanjiti na manje od 10 godina, rekao je Li.

Za razliku od tradicionalnih metoda uklanjanja svemirskog otpada, kao što su robotske ruke, vezice i mreže, de-orbiter može smanjiti svemirsko smeće bez dodatne potrošnje goriva. Za funkcionisanje je potrebna samo mala količina električne energije, primetio je naučnik.

Lijeva akademija je proučavala tehnologiju jedara više od 10 godina, a njeni proizvodi sada mogu da zadovolje zahteve za izbacivanjem iz orbite za različite svemirske letelice, od mikro-nano satelita do velikih lansirnih vozila, koja mogu da teže nekoliko tona.

Jedro za izbacivanje iz orbite je izložena javnosti na ovogodišnjem Aero sajmu Kine.

Kina je poslednjih godina intenzivirala istraživačke napore kako bi smanjila rizik od sudara u orbiti i osigurala održivu ljudsku aktivnost u svemiru. 

Osim testiranja novih tehnologija u oblasti čišćenja svemirskog otpada, zemlja se takođe obavezuje da će poboljšati praćenje svemirskog otpada i proširiti sistem upravljanja svemirskim okruženjem planiranim sistemom odbrane objekata blizu Zemlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar