Majmuni lete na Mars

Rusija planira da pošalje majmune na putovanje do Zemljinog najbližeg "komšije" – Marsa. Iako će se na dugom putovanju do Crvene planete o majmunima brinuti robotizovani svemirski brod, ova odluka je već šokirala udruženja za zaštitu životinja. Podsetimo, ovo nije prvi put da Rusi žele da pošalju majmune u svemir. To su već ostvarili 1983. godine, kada su ih uspešno lansirali u Zemljinu orbitu.
"Imamo planove da se vratimo u svemir", izjavio je Zurab Mikvabija, direktor Instituta za eksperimentalnu patologiju i terapiju u Gruziji. Ta institucija je nabavljala majmune za ruske svemirske projekte osamdesetih godina. Mikvabija dodaje da institut već pregovara s ruskom Akademijom za kosmonautiku o pripremanju majmuna za simuliranu misiju do Marsa, koja će postati temelj za stvarno lansiranje.
Takva misija bila bi svojevrsni nastavak projekta Mars-500, nastalog u saradnji ruske i evropske svemirske agencije (ESA), u kojem je prošle godine šest dobrovoljaca bilo zatvoreno u kapsuli u Moskvi na 120 dana, kako se simuliralo putovanje do Marsa.
"Ranije je ovaj program bio usmeren na slanje kosmonauta u svemir. Međutim, uzevši u obzir daljinu puta do Marsa i uticaj kosmičkih zraka, protiv kojih nemamo adekvatnu zaštitu, odlučeno je da bi bilo bolje poslati majmune", objasnio je Mikvabija. Procene dužine putovanja do Marsa zavise od vrste misije, ali ESA predlaže "kružno" putovanje koje bi trajalo 520 dana, to jest oko godinu i po. Ukoliko Rusija nastavi s realizacijom planova za slanje majmuna do Marsa, gruzijski institut postao bi zatvorena "biosfera" u kojoj će životinje biti držane na duži period, kako bi se na taj način pripremile za svemirsko putovanje. "Robot će se brinuti o majmunima tokom ove misije. Hraniće ih i čistiti za njima. Naša dužnost je da naučimo majmune da sarađuju s robotom", zaključio je ovom prilikom Mikvabija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

crvena planetaesagruzijainstitutkosmonautikosmosmajmunimarsmars 500naučnicinaukaorbitaplanetaputovanjerusija
Komentari (0)
Dodaj komentar