Naučnici dokazali: Zračenje mobilnog izaziva ove promene u organizmu

Već dvočasovna izloženost elektromagnetskim poljima na frekvenciji mobilnih telefona u glista je izazvala opšti stres organizma i promene u DNK, zaključak je naučnog istraživanja francuskog profesora Jean-Paula Bourdineauda i njegovih saradnika iz Hrvatske, piše Večernji list.

Do takvog je rezultata istraživački tim došao nakon izlaganja Eisenia fetida glista konkretnoj frekvenciji elektromagnetskih polja od 900 MHz (megaherca), što odgovara zračenju mobilnog telefona.

Time su dokazali, kaže prof. Bourdineaud, da je ono okidač oksidativnog stresa u tkivu izloženih glista i povećane koncentracije slobodnih radikala u usporedbi s glistama koje nisu bile izložene frekvenciji mobilnog telefona.

– To je dokazano u našem istraživanju povećanom aktivnošću gena uključenih u odgovor na oksidativni i opšti stres te povećanom proizvodnjom proteina zaduženih za odbranu od stresa. Slobodni radikali molekularni su ili hemijski entiteti koji razdvajaju elektrone na izvorne komponente stanica (proteini, lipidi i nukleinska kiselina, uključujući DNK) i uništavaju sve te male “cigle” stanica. Kad je taj razmer štete velik, stanica može umreti i funkcija organa biti kompromitovana – opisuje profesor Evropskog Instituta za hemiju i biologiju Univerziteta u Bordeauxu.

Izuzev rasta koncentracije slobodnih radikala u glista izloženih 900 MHz utvrđeni su mutagenski učinci poput mutacija unutar DNK i takvi učinci su ostali i u vremenu nakon prekida izlaganja elektromagnetskim poljima. Na naše pitanje možemo li ovakav rezultat i u kojoj mjeri “preslikati” i na ljudski organizam, prof. Bourdineaud je odgovorio:

– Naravno da neko može reći kako mi nismo gliste, ali zapravo svi mehanizmi stvaranja slobodnih radikala i svi elementi molekularne obrane isti su u svih životinja. U toksikologiji i farmakologiji koristimo životinje kao modele fiziologije i biologije ljudskih bića, imitiramo kod  životinja što se može dogoditi sa ljudima. Slobodni radikali generisani u stanicama jednaki su kod svih životinja i njihov oksidirajući i uništavajući učinak na DNK jednak je nezavisno od vrste. Da dodam, koristili smo frekvenciju elektromagnetskih polja proporcionalnu nivou s kojom se susrećemo u svojoj svakodnevnici i stoga smatramo da se naša otkrića mogu primeniti i na ljude koji koriste svoje mobilne telefone više sati dnevno, prenose mediji u regionu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mobilniorganizam
Komentari (0)
Dodaj komentar