Stručnjaci pokazali: Izraelski „komarac“ krade podatke i BEZ interneta

Izraelski stručnjaci sa Univerziteta Ben-Gurion pokazali su da za upad u računar i krađu podataka nije potrebno da on bude bude povezan sa internetom.

Kako prenose mediji, oni su razvili novu metodu zvanu „air-gap“, koja omogućava razmenu podataka između dva nepovezana računara putem zvučnika ili slušalica.

U kombinaciji sa malicioznim kodom, ovakvom metodom moguće je pretvoriti zvučnike u uređaje za prisluškivanje, ali i uređaje za odašiljanje podataka, čak i u slučajevima kad mikrofon nije povezan sa računarom.

Pomoću posebno osmišljenog zlonamernog sadržaja, uspeli su lokalno uskladištene datoteke da pretvore u audio-snimke i zatim ih pomoću „air-gapa“ i ultrazvučnih talasa prebace na drugi računar u krugu od jednog do devet metara.

Iako su za potrebe ovog projekta, nazvanog „Mosquito“ (komarac) stručnjaci morali da osmisle poseban protokol, dokazali su da je moguće „upasti“ i ukrasti datoteke s izolovanog računara.

Takođe su istakli da bi kompanije i organizacije koje barataju poverljivim podacima, trebalo da uzmu u obzir uzeti i ovakav način upada u sistem i krađe podataka, i fizički isključe bilo kakvu audio opremu na računarima.

Izraelski projekat fokusirao se na računare, nije teško zamisliti za kakve bi ilegalne poduhvate „komarac“ mogao da se iskoristi ako se osnovni protokol prilagodi pametnim telefonima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

internetkradja podatakakompjuter
Komentari (0)
Dodaj komentar