Vratiti bivše koji vas vide kao prijatelje (1)

Nekada, kad vas ostave, ne ostanete u kontaktu s bivšim dečkom ili devojkom. Nekada budete samo poznanici, vidite se u prolazu (neizbežno ako ste u istom razredu ili školi ili živite u istom kraju). Nekada ostanete prijatelji. Ono što je zajedničko jeste to da, ako ste bivše voleli, bar neko vreme želite da ih vratite.
Samo, da li je to moguće? Bili ste u vezi, ali vaš bivši ili bivša više nisu zaljubljeni u vas. Ne mrze vas, ne izbegavaju vas, naprotiv, družite se i dalje – ali kada ste oprezno pokrenuli priču o osećanjima s njima, rekli su vam da vas vide samo kao prijatelje. Problem je što vi njih ne vidite na taj način. Družite se s njima, ali ne želite da budete samo prijatelji, želite vezu. Kako da ih vratite?
Nikako. Nemojte ni razmišljati o vraćanju (znamo, lakše reći nego učiniti). Ne možete nikog naterati da se zaljubi u vas – a oni, očigledno, nisu zaljubljeni u vas. Nikakve tu bajalice ni meditacije ne uspevaju. Ne kažemo da je to što želite da ih vratite nešto nenormalno, nije, to je faza kroz koju skoro svako prođe nakon raskida, samo kažemo da to ne ide. Ima parova koji raskinu, pa se pomire, pa raskinu, pa se pomire, ali kod takvih parova je zaista retkost da neko tu ima „samo prijateljska“ osećanja. Kod takvih parova ljubav je uglavnom i dalje tu, nego se pokače oko nečega i zato raskinu, pa se pomire i ponovo budu zajedno, i tako nekoliko puta.
Ako pritiskate osobu koja prema vama gaji samo prijateljska osećanja da bude s vama u vezi, možete je izgubiti i kao prijatelja. Ovo važi i ako ste s tom osobom nekad bili u vezi i ako niste – niko ne želi da ga pritiskaju oko bilo čega, a najmanje oko ljubavi. Sad, ako vi s tom osobom ne želite prijateljstvo, već samo vezu, onda bi bilo fer da joj to i kažete – ako joj ne kažete, vi je zapravo lažete da želite prijateljstvo i pokušavate da je izmanipulišete da biste od nje dobili nešto drugo. Možda ta osoba shvati da vas ipak voli i da ne želi da vas izgubi, i onda ćete ponovo biti u vezi. Verovatnije je da će druženje prestati – to će boleti, ali makar više neće biti laži i zavaravanja, pa ćete imati znatno zdraviju osnovu za buduće veze (a biće ih, verovali vi to sad ili ne, mladi ste i život pun veza i ljubavi je pred vama).
Najkraće moguće: normalno je da želite da vratite bivše, ali stvarno pokušati da to učinite je loša ideja, koja se najčešće završi s puno bola i gorkim ukusom neuspeha u ustima.
Ali, vi baš želite da vratite bivše, ništa vam racionalne reči ne vrede, želite to i osećate da ćete umreti ako ne pokušate! Postoji nešto što možete pokušati. Sasvim je moguće da nećete uspeti, ali možete pokušati. Sutra pročitajte o čemu se radi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bivšiprijateljitinejdzeriveze
Komentari (6)
Dodaj komentar
  • Dalibor Trusnik

    Dragi moji, nisam ni ja ništa bolje sreće. Imao sam vezu dugu jače od 2 god. U početku bili smo mlađi, zaljubljeni do ušiju jedno u drugo, voleli smo jedno drugo najviše na svetu itd. Jednom rečju, prihvatili smo jedno drugo takve kakvi jesmo. Bića sa manama i vrlinama, sa usponima i padovima… Ali posle god. i nešto ona je postala agresivnija, divlja, jednom rečju, neukrotiva. Ni nalik osobi koju sam nekad upoznao. Zavarničila bi u sekundi kada bih joj rekao bilo šta. Jednostavno sam primetio da sam počeo da joj smetam i da joj moje prisustvo ne prija kao pre! E, onda je došao i taj dan, prokleti decembar. Raskinuli smo 21. decembra posle dugih dve godine i par meseci. Nravno, na njeno insistiranje preko sms-a. Citiram: „Najbolje bi bilo da krene svako svojim putem, zasad, s obzirom na trenutnu situaciju, želim da se malo odmorim i raščistim neke stvari sama sa sobom“. P. S. Nadam se da ćeš me razumeti. Odmah sam shvatio šta time želi da kaže (The end). Usledilo je automatsko rastrojstvo, praznina, ogroman bol i tuga. Posle toga, nismo se niti čuli niti videli 15 dana. Kada mi je ona pustila sms: Hej, ćao, šta se radi (čestitala mi je novu god. i sl.). Zatim je me je nazvala par dana posle toga, pod izgovorom da se nađemo ne bih li joj vratio njenu sliku i da se ispričamo. Pristao sam na to, ali kada smo se sreli u kafiću, delovala je prilično hladno i rezervisano. Ali posle nekoliko minuta, led sa njenog lica se otopio i ledena grimasa se pretvorila u predivan i topao osmeh. Pitala me je kako se snalazim i da li imam devojku, na šta sam ja odrično odgovorio, jer zaista nisam imao drugu. Pitala me je kako ide posao itd. i na to dobaci kako je sa jednim dečkom koji joj se jako sviđa i kako ne veruje da će to da uspe jer su suviše slični. Naglasila mi je, naravno, da želi da ostanemo samo prijatelji, ali s obzirom na taj tajanstveni pogled i osmeh od kog čovek naprosto pada na teme, mislim da iza toga stoji nešto mnogo više od puke želje za prijateljstvom.
    Ljudi, ne znam šta mi je činiti, kako da znam da li ona oseća još uvek nešto prema meni?! Pomagajte, please. 🙁

  • Zorica Janković

    Ništa ne traje večno, pa ni zaljubljenost, ni ljubav, ni prijateljstvo. Ako je sve navedeno jednostrano i samim tim “nesrećno“, još je teže, ali verujte mi da prođe. Boli i nije lako. Ko vas “neće“, neće vas ni na prvi, ni na drugi, ni na koji pogled. I sa tim se morate pomiriti. Morate proživeti svoju bol. I ona će proći. Ostaće uspomena i jedno veliko životno iskustvo. I ne krivite sebe što ste se zaljubili u osobu koja vas nije htela. Jednostavno, desilo vam se. Ali ni u kom slučaju ne “traćite “ svoj život, nastavite dalje i naučite da živite sa tim. Ako se neko nije zaljubio u vas kao vi u njega, to ni u kom slučaju ne znači da vi ne vredite, niti je razlog da gubite samopouzdanje.

  • Andjela Takov

    Ja želim da ponovo budem sa bivšim dečkom zato što ga i dalje volim kao i pre, možda čak i više, ali ne znam na koji način da to uradim. Mislim da i on gaji neka osećanja prema meni, ali nisam sigurna u to. Mi smo prijatelji i sve je ok, ali ja nemam hrabrosti da ga pitam,zato što me je strah da će odbiti. Ne mogu da izdržim, jako mi nedostaje.

  • Marija Mihajlović

    Pokušala sam da od prijatelja napravim nešto više, ali kasno. Kad je on to hteo, ja sam se plašila. Sad kad ja to želim, zadnje dve godine on mi je okrenuo leđa. Spušta pogled kad me sretne i to jako boli. Volela bih da sam ranije pročitala ovaj članak, možda bi bilo drugačije 🙁

  • Anja Katić

    Ako je nešto prekinuto, ne treba se vraćati na staro. Ljubav, jedna tanka nit, ako pukne, više se ne sastavlja. Ako ti ponudi prijateljstvo, ne prihvataj, zato što to nikuda ne vodi. Ali ako vidite da je pomirenje pomoglo, onda prihvatite to, a ako pokušavate više puta to, onda ne vredi. Znači, prekinuti svaki kontakt i u tom slučaju ne vraćati se na staro, jer od toga se ne živi. Čak i kad je ljubav velika, ona postaje navika, a to jednoga dana prestane. Sve lepe uspomene ostanu i život teče dalje.

  • Biljana Lukić

    Ne treba nikoga prisiljavati na ljubav, ali ipak mislim da vredi pokušati boriti se, pa šta Bog da! Bolje je kajati se zbog nečega što si uradio, nego zbog nečega što nisi! Nisam ni za to da treba sad gubiti glavu zbog ljubavi, ali pokušati ponovo osvojiti bivšeg dečka ili devojku, što da ne?! Ako se jednom uspe, možda se uspe ponovo! Čemu lažno prijateljstvo? Ako to nije prijateljstvo, potrudi se da se pomirite! I samo hrabro!