Kad čujete šta se dešava kad muva sleti na hranu, bacićete je odmah

Muve mogu da prenesu i do 100 različlitih patogena

Koliko puta se desilo da vam je muva sletela na hranu koju ste nameravali da pojedete?

Neki će to zanemariti i nastaviti da jedu, dok će drugi odustati od obroka jer su gadljivi.

Šta je ispravno i da li je opasno ako jedemo hranu na kojoj je bila muva, otkriva doktor Tomas Danijels, direktor laboratorije centra Luis Kalder na Fordam Univerzitetu.

Postoji najmanje 100 različitih patogena koje kućne muve mogu da nose, poput bakterija, birusa i jajašca parazita. Jednom kada muva pokupi klice, ona može da širi bolest na nekoliko načina.

Bakterije i virusi na kontaminiranoj hrani, izmetu i drugim mestima koe privlače klice, lepe se za telo muve i sitne dlačice na njenim nogama. Kada odleti i sleti negde drugde, na primer, na vašu hranu, ona ostavlja neke od tih klica za sobom.

– Dakle, potencijalno smo izloženi riziku od zaraze čak i od jedne obične kućne muve kada ona sleti na naš obrok, iako je količina patogena koju ona nosi verovatno mala – kaže on.

Danijels upozorava da više treba da budete zabrinuti zbog povraćanja muva, koliko god to gadno žvučalo.

– Kada muva sleti na vaš obrok, ona ne grize sitne komadiće hrane s vašeg tanjira. Umesto toga, insekt povraća probavne sokove na hranu da bi je dovoljno razgradio kako bi mogao da je proguta u tečnom stanju.

To, međutim, nije najgori deo procesa. MNaime, povraćka muve puna je klica od njenog poslednjeg obroka. A patogeni unutar muve žive duže od onih koje je u međuvremenu pokupila svojim nogama, zbog čega su klice iz muvine povraćke najopasnije po nas od svih drugih.

Koje sve klice muve šire?
Neke od klica koje muve ostavljaju za sobom su prilično opasne i mogu da izazovu velike probleme.

– Za sada naučnici znaju da muve mogu da prenesu Ešerihiju koli, salmonelu, hepati A i rotavirus – kaže doktor Brent Larc, specijalista za zarazne boelsti i autor knjige Kako izbeći zarazne bolesti.

Tu je i šigela, grupa bakterija koja može da izazove dijareju, groznicu i bol u stomaku, što je posebno zabrinjavajuće jer nije potrebno mnogo da ova bakterija izazove bolest kod ljudi.

Ali pre nego što počnete da bacate svu hranu na koju je sletela muva, imajte u vidu da neće svaka muva nositi sve ili bilo koju od ovih klica. Gorepomenute klice su uglavnom fekalne bakterije i virusi, koji ne postoje na svemu što muve jedu.

– Muva bi morala da sleti na sirovo meso ili izmet kako bi prenela ove bakterije i viruse na vašu hranu – kaže Larc. Što je vaša kuhinja čistija, to je manja šansa da muva nešto pokupi pre nego što pojede vaš obrok.

Osim toga, samo jedna muva na vašoj hrani nije garancija da ćete se razboleti od njenih klica.

– U zavisnosti od toga koliko klica je muva nosila, koliko dugo je bila na vašoj hrani i koliko je jak vaš imuni sistem, možda se nikada nećete zaraziti – kaže Danijels. Dakle, ako je usamljena muva jednom sletela na vašu hranu i vaša kuća je čista, verovatno je bezbedno da nastavite da jedete.

Veća briga bi bila ako se nalazite u okruženju koje je puno insekata, na primer, na pikniku u prirodi. Na kraju krajeva, što više muva sleti na vaš obrok, više klica mogu ostaviti.

– Pokrijte hranu dok čekate da je pojedete – savetuje Larc, koji predlaže da u tu svrhu koristite krpu ili drugi tanjir.

– Ako vidite da muve zuje oko hrane koju ste neko vreme ostavili nepokrivenu, najbolje bi bilo da je bacite, ako vam je stalo do vašeg i zdravlja vaših bližnjih – savetuje Danijels.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hranamuva
Komentari (0)
Dodaj komentar