Savet za efikasnu borbu protiv vlage u vašem domu: Primenite ga odmah i uverite se u rezultate

Vaš dom može biti skriveno leglo vlage, a evo i gde se ona najviše krije! Uz ovaj savet i još neke trikove koje budete primenili videćete odmah rezultate.

U mnogim domovima, vlažnost se tiho nakuplja dok se ne pojave očigledni znaci oštećenja, neugodni mirisi ili čak zdravstveni problemi. Ova tajna akumulacija vlažnosti često se događa na mestima gde je cirkulacija vazduha ograničena – iza ormara, duž spoljnih zidova i oko termalnih mostova u vašem domu

Ako se ovaj problem ne reši na vreme, vlažnost može postati glavni neprijatelj vašeg zdravlja, imovine i kvaliteta vazduha koji udišete. Idealna vlažnost za naše domove i zdravlje je između 40 i 60% zimi, odnosno 40 i 55% leti. Sve što prevazilazi ove vrednosti poziva na hitno rešavanje problema.

Vlažnost u kući može proisteći iz različitih izvora, uključujući svakodnevne aktivnosti poput kuvanja, tuširanja i sušenja veša u zatvorenom prostoru. Kada topli, vlažan vazduh odmah dođe u dodir s hladnijim površinama, kao što su spoljni zidovi ili zadnje strane ormara uz zidove, on se hladi i kondenzuje u kapljice vode, što dovodi do povećane vlažnosti vazduha koji udišete.

Toplotni mostovi su takođe ključni faktor koji utiče na akumulaciju vlage u zatvorenom prostoru. To su površine na objektu koje imaju sposobnost da prenose toplotu mnogo bolje od okolnih materijala, bilo zbog nepravilnosti u konstrukciji, bilo zbog loše izolacije.

Na primer, metalni okviri prozora, loše izolovana vrata i spojevi između zidova i plafona mogu stvoriti hladne zone koje privlače kondenzaciju, pogoršavajući problem vlažnosti.

Često u domu zanemarujemo prostor iza ormara, koji je idealno mesto za nakupljanje vlage, posebno ako su bočne strane ormara uz spoljne zidove. Ovi komadi nameštaja zadržavaju vlažan vazduh u prostoru između sebe i zida na koji su naslonjeni. Vremenom, to može dovesti do stvaranja buđi, koja ne samo da oštećuje ormar i zid, već može izazvati ustajali i neprijatan miris i predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik, posebno za osobe s alergijama ili respiratornim problemima.

Sada kada znate gde se u vašem domu najviše krije vlaga, možete odmah primeniti ove savete za što bolje rezultate u uklanjaju iste.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čišćenjedompojava buđisavettrikvlagazdravlje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Ti rece vlaga ne rece koje vrste vlage imamo i kako je naj efikasnije se resiti. samo bla bla bla. najefikasnije resenje je prvo presecanje zida i ubacivanje kondora ili kakve cvrsce plastike . drugo resenje je kod kondenz vlage je jedino i trajno resenje stiropor lepljenje sa unutrasnje strane. to je trajno resenje . sve drugo je laz i obmana i bespotrebno izlaganje troskovima i nezdravo i dalje te tecnosti su toksicne.