Preživeti neprijateljski nastrojenog šefa (1)

Sa svakim ljudskim bićem mogu nastati problemi, pa tako i sa šefom, iz ovog ili onog razloga. Nekada se to može rešiti, nekada ne, a u svakom slučaju bi se trebalo potruditi da vam loš odnos sa šefom ne ugrozi zdravlje i samopouzdanje.
Nekada, šef je nedovoljno sposoban. Nekada, ne ume s ljudima, i tretira vas kao malo dete, ili viče na vas, vređa vas, omalovažava vas pred svima. Nekada, osećate se kao da hodate po jajima, u konstantnom strahu da će nešto što kažete da pokrene eksploziju. Ne kažemo da su svi šefovi takvi, ima ih koji su veoma sposobni i pomažu svojim podređenima, ali ih ima i koji su problematični – i to onda krene da ugrožava i vas. Ne možete dobro da spavate, rasplačete se za svaku sitnicu, nekad čak i na radnom mestu, imate česte glavobolje, postajete naporni dragim osobama jer im se konstantno žalite na šefa koji vas maltretira i ponižava… Moguće je, vremenom, da čak i poverujete šefu, da zaista poverujete da ste toliko nesposobne kao što on tvrdi da jeste, da treba da ćutite i slušate i da budete srećne što imate nekakav posao zahvaljujući šefovoj dobroti, jer niste ni za to. I ne znate šta ćete.
Neki izbacuju frustraciju iz sebe tako što se žale kome stignu. Neki ne mogu da se suzdrže od plakanja, nekad u toaletu firme, a nekad se isplaču kad stignu kući. Neki pomno beleže svaki incident, u nadi da će to jednog dana moći da iskoriste. Neki se žale "višim instancama", što neretko ne pruži nikakve rezultate, ili su rezultati preslabi i ništa zaista ne reše. Neki obole od depresije, dobiju različite zdravstvene tegobe zbog konstantnog stresa kojem su izloženi, zaklinju se da će dati otkaz nakon što šefu saspu sve u lice (nije preporučljiva taktika). Neki se okrenu religiji, u nadi da će ih to umiriti. Ipak, i dalje se osećaju loše.
Sutra pročitajte kako se izboriti s tim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mobingneprijateljstvopodređeniposaoradno mestosef
Komentari (0)
Dodaj komentar