Sprečiti rak dojke hranom (2)

Naslov članka je možda previše optimističan, jer nije poznato da je uopšte moguće sprečiti rak dojke hranom, niti kako ga tačno sprečiti. Ipak, postoje izvesne preporuke koje namirnice treba konsumirati, a koje izbegavati kako biste smanjile verovatnoću da obolite od ove opake bolesti.
Koristite mononezasićene masnoće. Istraživanja pokazuju da mononezasićene masti, kao što su maslinovo ulje i ulje repice, ne podstiču nastanak raka. Maslinovo ulje može da se koristi za salate i prelive, dok je ulje repice dobro za pečenje u rerni, prženje i dinstanje.
Smanjite unos alkohola. Ili ga ukinite u potpunosti. Barem pedeset istraživanja do sada pokazalo je da preterani unos alkohola može da poveća rizik da dobijete rak dojke. Studija koja je obuhvatila žene iz šest različitih zemalja pokazala je da su dame koje konsumiraju dva do pet alkoholnih pića dnevno u četrdeset odsto većoj opasnosti da obole od raka dojke od dama koje ne piju alkohol.
Jedite što raznovrsniju hranu. Tako su veće šanse da u organizam unesete sve potrebne hranljive sastojke i fitohemikalije, da i ne spominjemo da vam onda neće dosaditi "jednolična dosadna zdrava hrana".
Izbegavajte preterano gojenje kako godine prolaze. Jedna studija je pokazala da dame koje su posle osamnaeste godine tokom vremena dobile dvadeset do trideset kilograma više imaju skoro dvostruko veće šanse da dobiju rak dojke posle menopauze od dama koje su nakon osamnaeste dobile tek koji kilogram.
Redovno vežbajte. U redu, to nije hrana, ali jeste potrebno kako bi se smanjio rizik od raka dojke. Studije pokazuju da dame koje vežbaju četiri puta nedeljno, makar to bila samo šetnja, ili su bile atletski nastrojene kao devojke, ređe obolevaju od raka dojke.
Nažalost, ništa od navedenog ne može baš da vam garantuje da nećete oboleti od ove opake bolesti, jer još uvek ne postoje stopostotno pouzdani podaci šta tačno izaziva tu bolest. Ali, ovakav način ishrane će vam svakako poboljšati zdravlje, kao i smanjiti verovatnoću da obolite od mnogih drugih bolesti, poput osteoporoze, dijabetesa tipa dva, kardiovaskularnih oboljenja i gojaznosti.
Ne zaboravite i da redovno vršite samopregled dojki, kao i da, kada za to dođe vreme, idete na mamografiju i da posećujete svog lekara/ginekologa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dojkegrudihranaraksprecitizdravlježene
Komentari (0)
Dodaj komentar