Tri boje: povrće

Mnogo se priča o tome kako je neophodno uneti sve vitamine i minerale koje vaše telo koristi, ali može biti problematično da pamtite šta se sve tačno i u kojoj meri u kojoj vrsti namirnica nalazi. Stvari bi bile jednostavnije kada bi postojalo neko pravilo koje je lako za pamćenje. Takvo pravilo, srećom, postoji.
Naravno, radi se o pojednostavljivanju, ali ipak o sasvim upotrebljivom. Pravilo o kome govorimo je sledeće: da biste istovremeno unele dovoljno kalorija, ali i dovoljno svih potrebnih vitamina i minerala, potrebno je da vam u tanjiru uvek budu tri boje povrća. Te boje su zelena, crvena i bela. A evo i malčice proširenog objašnjenja.
U crveno povrće spada cvekla, crveni kupus, paradajz, šargarepa (zapravo je narandžasta, ali od tri navedene boje crvena joj je najbliža). U zeleno povrće spadaju „običan“ kupus, zelena salata, kelj, prokelj, brokoli, grašak, boranija… A u belo spadaju pirinač, pasulj, karfiol, krompir, luk, rotkva (unutra je bela, samo je tanka spoljna opna crvena)… Bele namirnice su te koje će vam obezbediti potrebnu energiju.
U ovu priču, naravno, možete uvesti i voće, i to po istom principu, s tim što voće uglavnom bolje služi kao užina, a za „pun obrok“ je neophodno nešto konkretnije.
Dakle, ako želite da budete razumno sigurne da ste unele i dovoljan broj kalorija i sve neophodne vitamine i minerale, nije neophodno da postanete ekspert nutricionista, niti da pamtite kilometarske tablice – samo zapamtite da treba da vam se šareni u tanjiru u zelenoj, crvenoj i beloj boji i vaše telo će primiti ono što mu je potrebno. Ovde nije bilo reči o proteinima i mastima, koji se uglavnom unose preko mesa, ribe, masnoća, koštunjavog voća, ali većina nas ionako konsumira više proteina i masnoća nego što to potrebe našeg tela zahtevaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishranazdravljevitaminimineralipovrće
Komentari (0)
Dodaj komentar