Vaša plačljiva prijateljica

Većina ima neku plačljivu prijateljicu, rođaku, poznanicu… Nekog ko vas izluđuje time što stalno plače zbog jedne iste stvari. Žao vam je da ih otkačite, ali, pre ili kasnije, treba biti pomalo oštar prema takvim osobama.
Na šta konkretno mislimo? Recimo, vaša draga prijateljica je raskinula s dečkom, to jest, on ju je ostavio. Nesrećna je zbog toga i plače. Naravno, saslušaćete je, utešiti je koliko možete, podstaći je da izlazi i da se razvedri malo, hraniti je sladoledom i čokoladom… Tako neko vreme. Onda vas opet zove i plače, i opet je saslušate. I tako jedno stotinak puta. A onda vam se već cela stvar smuči.
Normalno je da se tuguje zbog raskida, ali postaje problematično ako i nakon dužeg vremena neko tuguje kao odmah posle raskida. I te kako je problematično ako taj period tugovanja, suze i očajavanje i žaljenje zbog neuspele veze traju duže nego što je trajala sama veza. Tada postaje sasvim u redu reći: „Aman, dosta“, mada ne nužno tim rečima.
Ako ni „sto godina“ nakon raskida (ili već nekog tužnog događaja) vašoj prijateljici, poznanici, rođaci nije nimalo bolje, imate puno pravo da joj kažete nešto u stilu: „Znaš šta, naš razgovor je stalno jedno te isto, izgleda da ja nikako ne mogu da ti pomognem, možda bi trebalo da potražiš nekog ko može“. Zvuči surovo? Jeste, pomalo – ali može čak i da pomogne toj osobi, utoliko što joj može staviti do znanja da je krajnje vreme da se trgne i da krene dalje sa svojim životom. Prežvakavanje iste stare priče ni na koji način ne može da pomogne ni njoj ni vama – vi se samo nervirate i dosta vam je više, a ona nikako da se odvoji od prošlosti i od bola.
Može se desiti i da je vašoj prijateljici potrebna pomoć stručnjaka. Ako je tako, ohrabrite je da tu pomoć potraži. Međutim, nemojte je pristajanjem da u beskraj slušate iste tužne priče ohrabrivati da s njima nikada ne prestane – ako je neophodno, jednostavno odbijte da to i dalje slušate. Pre ili kasnije, trgnuće se, a nije isključeno ni da vam bude zahvalna jer ste je naterali da se pokrene s mrtve tačke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

placprijateljicazene
Komentari (0)
Dodaj komentar