Kad partnerski odnos poljulja ozbiljan zdravstveni problem…

Kako vidite svoj odnos sa svojom partnerkom-partnerom, mogu li odnosi biti nezavisni? Šta to znači za vas?

Na ovu temu za sajt sajt www.webmd.com pisala je, na osnovu svog iskustva, psiholog dr Lesli Beker-Felps.

U sprovođenju terapije ona ističe kako je naučila da su ovo izuzetno važna pitanja jer različiti ljudi imaju različite ideje o tome šta znači zavisnost, a šta nezavisnost u odnosima. I njihove ideje o tome da li mogu da neguju zdravu povezanost takođe se razlikuju. Kada se ovo pitanje pojavljuje u terapiji, podstičem pacijente da pojasne svoju definiciju zavisnosti i da zatim razmotre posledice toga u njihovom odnosu.

U oblasti mentalnog zdravlja postoji generalni konsenzus o ovoj temi. Osnovna definicija vezanog odnosa jeste odnos u kojem jedan partner ima značajan problem, kao što je alkoholizam, a drugi partner napušta svoje potrebe u cilju zadržavanja međusobnog odnosa i veze.

Na primer, ako je alkoholičar redovno pijan i neprijatan prema ukućanima, partner može da reaguje tako što podstiče decu da se sklone da bi on potom pokušao da smiri situaciju. Ovakva dinamika podržava kontinuiranu patologiju jednog partnera i zadržava drugog partnera u nezdravom, pa čak i destruktivnom odnosu. Takav odnos može imati periode smirenosti i čak može uključiti srećna vremena. Međutim, ovakvi odnosi i ponašanja na kraju su emotivno destruktivni za obe osobe. Ali život je složena avantura i to ne znači da su takvi odnosi bez nade. Ovo je posebno tačno kada jedan ili oba partnera svesno upoznaju problem i motivišu se da ga promene.

Možda hronično ljut ili depresivan partner ima zaista bolan uticaja na svog partnera. Ako drugi partner želi da stvarno ostanu u braku, mora biti odlučan da učini sve što može da podrži partnera da ovaj promeni svoje navike i ponašanje. Bez obzira na situaciju, motivacija za bolji život za sebe ili za oboje može pomoći u poboljšanju odnosa.

Motivacija

Motivisani partner može početi poboljšanje međusobnih odnosa tako što će težiti ka promenama i tražiti načine kako da se promeni, a ne samo da nastavi sa ponavljanjem istih starih destruktivnih obrazaca i navika. To bi moglo značiti angažovanje svog partnera u ozbiljnom razgovoru o zajedničkim naporima za poboljšanje veze i odnosa.

Možete zajedno gledati na načine promena nabolje ili možete sami da preduzmete prve korake. Partner može potražiti pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje ili programe za samopomoć.

Partner koji ima probleme sa mentalnim zdravljem ili zloupotrebom droga može započeti proces potpunog priznavanja i suočavanja sa svojim problemom. „Onaj drugi“ partner, koji nema probleme sa zavisnošću, može početi da identifikuje situaciju i uoči dinamiku razvoja odnosa, prizna svoje želje i potrebe i osnaži sebe da preduzme korake ka većem samopouzdanju, a potom i podstiče svog partnera da učini to isto.

Kako bi odnos među partnerima postao zdraviji, oba partnera treba da se posvete sopstvenom razvoju, kao i zdravijem braku. Parovi koji se vole i brinu jedno o drugom uprkos nevolji, ponekad mogu biti izvrsni resursi jedno za drugog. Oni mogu podržavati jedno drugog u neophodnim promenama – iako će im verovatno na momente biti teško ili će im trebati i stručna podrška. Dokle god ostanu posvećeni jedno drugome i sopstvenom rastu, njihova međusobna podrška može ih snažno lečiti ,kako pojedinačno tako i kao par.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alkoholizam i vezabolest i vezabolesti zavisnostimotivacija u brakunarkomanija i vezaproblemi u brakuproblemi u vezi
Komentari (0)
Dodaj komentar