Kada ne znate da li komšija ima kravu, a kamoli da li mu je crkla – e, tada ste uspeli!

Vreme je za izlazak. Devojke, devojčice ponosno šetkaju po gradu, držeći u rukama najnoviji model mobilnog telefona, koji im zapravo nije potreban. Dečko od 18 godina vozi skupoceni automobil, veselo „zuji“ po gradu samo da bi bio viđen.

Mladi par odlučuje da napravi svadbu sa 300 – 400 zvanica, brdom hrane i pića, muzikom i feštom od tri dana…. A sve to zbog drugih. Da nam zavide. Da se priča kako smo mi, kako mi to možemo, kako smo lepo ovo ili ono.

Potreba za pokazivanjem diktira društvo. Čak i oni koji to ne žele, na kraju pokleknu. Ako dete u školi nema telefon, društvo će ga odbaciti. Ako kolegama u kancelariji ne pokažete fotografije sa letovanja u Turskoj ili Egiptu, vi ste niko i ništa.

Opasnost koju donosi pokazivanje je velika. Prvo, osoba crpi svoje finansijske mogućnosti na spoljni izgled, a ne na svoj razvoj. Upadaju u kredite, zajmove …

Drugo, počinjete da gledate na sebe iz ugla drugih. „Šta će drugi reći“… Vaše samopoštovanje počinje da zavisi od mišljenja drugih. I treće, potreba da „izgledamo što bolje“ ubija svaki drugi cilj.

Da biste prevazišli ovo, morate da se oslobodite od zavisnosti od mišljenja drugih. A kada vas nije briga šta drugi misle o vama, primetićete da vas drugi gledaju sa poštovanjem. A ako potrošite novac i vreme u lični razvoj, uvidećete da drugi imaju itekakve razloge da vam zavide.

Uspešna osoba nikad neće pokušati da popravi svoj lik u tuđim očima. Uspešna osoba se ne hvali stvarima, nije nepristojna prema onima koji su ispod nje, ne staje na stranu onih koji su iznad nje.

Uspešna osoba ne gleda prema dole na ljude od kojih je odustao, nego na one ljude od kojih je potekao.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dokazivanjedruštvokaraktermoralpokazivanjeuspeh
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Sofronije

    Ništa ne pokazujem, ne dokazujem, ostavljam iza sebe dašak misterije, pa neka crknu dušmani.A ko ima kravu i da li im je crkla, ne zanima me uopšte.Koliko puta mi neko krene sa nekom informacijom tipa „ej, jesi čuo da je onaj uradio ovo ili ono…“, ili nešto što mi je totalno, nebitno, zapravo i svima nebitno, ja ih samo odhebem ‘ladno.U fazonu, ko je taj, nemam pojma…Brzo prekidam takve priče jer su mi nebitne.Ne volim kad me neko smara nebitnim informacijama, a kamoli tračevima.Sjaši i ćao.Ni FB ne konzumiram, ne zanima me.