U trendu

Zavidite nekome

O zavisti se često razmišlja kao o nečemu što je jako loše, i osećate se krivim ako zavidite nekome na nečemu. Međutim, mala doza zavisti s vremena na vreme sasvim je normalna, a može da bude i dobra po vas – i ne šteti nikome.
Kako znati koja je zavist ta normalna, a koja preterana? Nije teško. Ako povremeno uhvatite sebe da zavidite nekome na nekom objektivnom uspehu; recimo, zavidite drugarici koja je dobila bolju ocenu na kontrolnom nego vi – to je sasvim normalno. Međutim, ako nekome zavidite toliko jako da postanete agresivni i želite da se toj osobi desi nešto loše (recimo, poželite da ubijete mlađeg brata jer su mu vaši roditelji povećali džeparac, a vama nisu), to već nije zdrava zavist.
Šta učiniti kad nekome zavidite, kakva god da je zavist u pitanju? Razmislite zbog čega zavidite toj osobi, šta je ono što ona ima, a vi nemate (a želeli biste da to imate). I nemojte ići "na prvu loptu". U slučaju primera s mlađim bratom, recimo, teško da vam u toj meri smeta samo to što je njemu malo povećan džeparac, teško da biste samo zbog toga imali jako agresivne misli, verovatnije je da mu zavidite jer mislite da ga roditelji vole više nego vas, ili da on više dobija nego vi, da se lakše "izvlači"…
Jednom kada ste došli do zaključka šta je to zbog čega zapravo zavidite toj osobi, razmislite da li ona zaista ima to što mislite da ima. Na primer, možda je vaš brat dobio povećanje džeparca, ali vi imate duži izlaz, dobili ste nove patike, a on nije, moguće da vam roditelji na neke druge načine pokazuju svoju ljubav. Ukratko, razmislite da li ta osoba zaista ima nešto što biste i vi voleli za sebe, ili vam se to samo učinilo jer ste obratili pažnju samo na neke detalje, a ne na celu sliku.
Bili ste u pravu, ta osoba zaista ima/dobija nešto što i vi želite? Razmislite kako da dođete do toga. Do bolje ocene doći ćete učenjem. Roditelji više pažnje poklanjaju bratu nego vama? Razgovarajte s njima o tome, bez svađe, samo im recite kako se osećate, da vas boli to što vam iz njihovih postupaka deluje kao da vas vole manje nego vašeg brata. Zavidite nekome jer radi neke zanimljive i neobične stvari (na primer, trenira mačevanje)? Počnite i vi da ih radite, nemojte samo da stojite u ćošku i durite se jer se neko zabavlja bolje nego vi.
Glavno je pokrenuti se i početi aktivno i konstruktivno (to znači bez svađe i prebacivanja bilo kome) da tražite način da i vi dobijete to što želite (usput ne bi bilo loše razmisliti da li to stvarno želite, ili je bio u pitanju trenutni hir jer neko drugi to ima, dešava se i to). Vrlo često vam baš osoba kojoj zavidite može biti od pomoći u tome, pitajte je kako je ona došla do toga što i vi želite, ljudi uglavnom vole da ispričaju kako im je nešto uspelo. Vremenom ćete, ako se potrudite, i vi doći do toga – i ispašće da je vaša zavist bila super, jer vas je pokrenula na akciju koja vam je donela nešto lepo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.