Ko je nova Prva dama: Džo je Džil prosio pet puta pre nego mu što je rekla ‘da’

Džil Bajden, supruga novoizabranog predsednika Džoa Bajdena, preferira da je je oslovljavaju s doktorka Bajden, a ne kao prvu damu, i to ne samo zbog njenih akademskih titula (posle magistrature iz engleskog jezika doktorirala je nauku obrazovanja), već i zato što smatra da gospođa Bajden ostaje Nilija, prva Džoova supruga.

U Nilijin automobil, u kom je bila sa svoje troje dece sa kojima je krenula u božićnu kupovinu, udario je kamion. Bilo je to 18. decembra 1972. godine. Nilija je poginula zajedno s jednogodišnjom ćerkom Naomi, a nesreću su preživeli trogodišnji Bo (koji je preminuo 2015. u 47. godini od tumora na mozgu) i dvogodišnji Hanter.

Počela kao konobarica

Dve godine posle te tragedije, Bajdenov brat ugovorio je Džou sastanak s Džil Džejkobs koja se tek razvela od supruga Bila Stivensona kog je upoznala još u gimnaziji. Džil i Džo venčali su se 1977., a 1981. rodila se njihova ćerka Ešli. Džil, koja je u međuvremenu doktorirala, napustila je svoj posao na dve i po godine kako bi se posvetila deci. Radila je kao nastavnica engleskog jezika u višim školama i držala časove maloletnim pacijentima psihijatrijske bolnice.

Od 1993. do 2008. bila je nastavnica engleskog jezika na Technical & Community koledžu Delaver, a od 2009. profesorka engleskog na Northern Virginia Community koležu i tako postala prva žena koja je nastavila da obavlja plaćeni posao dok joj je suprug bio potpredsednik SAD-a. Osnovala je neprofitnu organizaciju Biden Breast Health Initiative, koosnivač je programa Book Buddies, kao i Biden fondacije i vrlo aktivna u udruženju Delaware Boots on the Ground, a s Mišel Obamom je osnovala program Joining Forces.

Počela je da radi već s 15 godina, i to kao konobarica dok je pohađala srednju školu Upper Moreland gde je 1969. maturirala. Njena majka Boni Džin Džejkobs bila je domaćica. U februaru 1970. Džil se udala za Bila Stivensona, bivšeg igrača univerzitetskog američkog fudbala i uzela njegovo prezime. Doktorirala je 2007. na univerzitetu Delaver kada je imala 55 godina.

Poreklom Sicilijanka

Za Vog je 2010. godine opisala prvi susret s Džoom.

– Ja sam izlazila s momcima u farmerkama i majicama, a on je došao u sportskoj jakni i mokasinama. Pomislila sam: to neće funkcionisati – ispričala je Džil, a Džo je o njoj rekao da mu je vratila veru u život i omogućila mu da počne ispočetka jer je zbog nje pomislio da bi njegova tragedijom rasturena porodica mogla da ponovo bude cela. Ipak, novoizabranom predsednik Amerike pet puta je morao da pita Džil hoće li se udati za njega pre nego što je ona odgovorila “da”.

Posle dvoipogodišnje pauze Džil je nastavila da radi i nije prestala ni kada je Bajden postao Obamin potpredsednik. Džil je poreklom Italijanka, odnosno njeni deda i baka su sa Sicilije, iz mesta Geso pored Mesine. Geso ima oko 500 stanovnika i svi su, svakako, navijali za Bajdena. Njen deda po ocu Domeniko Đakopo rođen je u tom mestu 1898. Došao je u Ameriku sa svojim ocem kada je imao samo dve godine i kasnije je postao Dominik Džejkobs. U Gesu živi Džilina rođaka Katerina Đakopo s kojom sada žele da razgovaraju svi novinari.

– Nisam znala da imam tako važnu rođaku, ali sada kada je njen muž postao predsednik, stvarno sam srećna i uzbuđena. Nadam se da će nam Džil doći u posetu – rekla je rođaka prve dame.

Džil je u junu ove godine objavila knjigu “Joey: Priča o Džou Bajdenu” u kojem ga opisuje kao hrabrog dečaka bez obzira na to što je patio zbog mucanja i zbog toga bio žrtva maltretiranja vršnjaka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

džil bajdenDžo Bajdenprva dama
Komentari (0)
Dodaj komentar