Medicinsko čudo: U 70. godini rodila blizance (foto)

Safina Namukvaja iz Ugande rodila je blizance u 70. godini koristeći medicinski potpomognutu oplodnju i postala jedna od najstarijih majki na svetu, prenosi Bi-Bi-Si.

Ona je rodila dečaka i devojčicu carskim rezom u bolnici u prestonici Kampali, posle uspešne vantelesne oplodnje.

Ona je za lokalne medije rekla da veruje da je to „čudo“, a iz bolnice su joj čestitali, ističući da to nije samo medicinski uspeh, već snaga i otpornost ljudskog duha.

– Postigli smo neverovatno – rodili smo blizance najstarijoj majci u Africi koja ima 70 godina! – saopštila je Međunarodna ženska bolnica i centar za plodnost.

Porodila je u sredu posle podne, ali Namukvaja je rekla da je njena trudnoća bila teška jer ju je partner napustio kada je shvatio da nosi blizance.

– Muškarci ne vole kada im kažete da ćete imati više dece. Od kada sam primljena ovde, nijednom nije došao  – objašnjava.

Ovo joj je drugi porođaj za tri godine, nakon što je 2020. rodila prvu ćerku. Kako kaže, odlučila je da ima decu nakon što su joj se okolini rugali da nije majka.

–  Čuvala sam tuđu decu i gledala kako me ostavljaju kada odrastu. Pitala sam se ko će se brinuti o meni kada ostarim – rekla je ona.

Nije poznato da li je koristila donorsko jajnu ćeliju ili sopstvenu koja je bila zamrznuta i uskladištena iz mladosti.

In vitro oplodnja, poznata kao IVF, je vrsta medicinski potpomognute oplodnje u kojoj se jajna ćelija uklanja i oplođuje spermom u laboratoriji.

Oplođeni embrion se zatim stavlja u matericu žene, što je omogućilo Namukvaji da zatrudni čak i nakon menopauze.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

blizancidecamajka
Komentari (0)
Dodaj komentar