Namirnica zbog koje uveče ne možete da zaspite – a nije kafa

Ako se satima okrećete po krevetu pokušavajući da zaspite – a uzrok nisu ni kofein ni brige koje vas muče – stručnjaci kažu da vam probleme sa spavanjem možda uzrokuje uobičajena namirnica koju svi svakodnevno koristimo – so.

Istraživanje Evropskog endokrinološkog društva pokazalo je da slana hrana može znatno da produži vreme potrebno da zaspimo, kao i da može uzrokovati češće noćno buđenje i uopšteno poremeti san. To se pokazalo na učesnicima istraživanja koji su pre spavanja jeli jače posoljenu hranu: kad su napokon zaspali, slana hrana je skratila REM fazu dubokog sna i nastavila da ometa san, a kod dela njih je uzrokovala i noćne more.

– Obroci s visokim udelom natrijuma koji se jedu uveče mogu da doprinesu raznim poremećajima spavanja, delimično jer povećavaju krvni pritisak i uzrokuju zadržavanja tekućine – objasnila je dr. Sandra Darling iz Klinike za spavanje u Klivlendu.

So, dodaje ona, uzrokuje nesanicu ili narušava kvalitet spavanja, može uzrokovati češća buđenja i doprineti jutarnjem osećaju umora.

– Osim što remeti probavu i povišava krvni pritisak, zbog čega loše spavamo, slana hrana često uzrokuje i zadržavanje tečnosti zbog koje nas bešika može noću češće buditi – rekla je dr. Darling.

To su pokazali i učesnici japanske studije Univerziteta Nagasaki iz 2017. godine, koji su se nakon smanjenja unosa soli s 11 na osam grama dnevno, ređe tokom noći budili zbog pune bešike; pa su dva do tri puta sveli na prosek od 1,4 puta.

– Često noćno mokrenje nije neuobičajeno, naročito kod starijih ljudi, a ova istraživanja pokazuju da bi s jednostavnom promenom prehrambenih navika mogli značajno da poboljšaju kvalitet života – rekao je vođa studije dr. Tomohiro Matsuo za Best Life Online.

On zato savetuje da se jače posoljena hrana, ako se već ne može izbaciti s jelovnika, jede ranije tokom dana ili najmanje tri sata pre spavanja, da bi se izbeglo naprezanje probavnog sistema preko noći, a nutricionistkinja dr. Bruk Šeler takvu hranu nikako ne preporučuje nakon 19 sati.

– Ona podiže nivo hormona stresa, kortizola koji deluje skroz suprotno od melatonina, hormona spavanja – objasnila je Šeler, koja preporučuje da se pre spavanja izbegava i prženo.

– Hrana bogata mastima, poput pržene i prerađene hrane, sistemu za varenje putuje sporije od sveže hrane, povrća i proteina. Čim je zagrizete, sistem, za varenje počinje s radom i telo oslobađa hemijsku supstancu histamin, koji vas može držati budnima – kaže doktorka, i dodaje i da je sistemu za varenje potrebno dosta vremena da razradi premasnu i prženu hranu što takođe remeti naš san.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kvalitet snasanspavanje
Komentari (0)
Dodaj komentar