Astrologija i tarot

Tarot je špil od 78 karata, koji služi za proricanje. Poreklo Tarota je nepoznato. Neki smatraju da je nastao u Indiji i da su ga u Evropu doneli Cigani, ili Krstaši, neki pak da je izmišljen u Evropi.

Smatra se i da Tarot čuva mudrost starog Egipta. Čak ni njegovo ime ne možemo sa sigurnošću da odredimo. Izvodi se iz egipatskog, hebrejskog, latinskog jezika ili se povezuje sa sirijskom boginjom plodnosti – Asterot. Nije isključena ni permutacija reči Rota (točak), Orat (govoriti), Hator (egipatska boginja plodnosti).

Postoje različiti špilovi vezani za mitove, verovanja, magiju. Najverovatnije je da je Tarot nastao u Evropi, u Italiji i da je dobio naziv po reci Taro – desnoj pritoci reke Po u vreme humanizma i renesanse, kada počinju da se obnavljaju mitovi. Postoje razni špilovi: venecijanski, marseljski, bolonjski, fjorentinski.

Za tumačenje ovog sistema veliku zaslugu imaju XIX vek i okultna organizacija „Zlatna zora“. Ona je pretvorila Tarot u koherentni sistem zasnovan na Svetoj Kabali, alhemiji, astrologiji, numerologiji i magiji.

Od posebnog su značaja imena Elifasa Levija i Alistera Kroulija. Krouli je prorok Teleme – slobodne volje u čoveku. On je sa slikarkom Fridom Haris radio 5 godina na oslikavanju karata, tako da je stvorio najbolji špil svih vremena, koji ujedno i predstavlja najznačajnije Kroulijevo delo.

Kapitalan značaj za Tarot ima poznati psiholog Karl Gustav Jung – tvorac teorije o kolektivno nesvesnom. Po njegovoj teoriji čovekov um je formiran tokom miliona godina. U okviru kolektivno nesvesnog svako ljudsko biće nosi primitivne utiske svojih predaka. Iskustvo celokupnog ljudskog roda uobličeno je u arhetipove, koji nalaze izlaz u religiji, mitologiji, filozofiji, nauci, simbolima.

Sveta Kabala, a posebno Drvo života za koje je kabaliste nadahnuo Pitagora predstavljaju ključeve za razotkrivanje misterija Tarota. Kabala je filozofski pogled na svet, ključ za prodor u okultno. Ona predstavlja jedinstvo makrokosmosa i mikrokosmosa. Pošto je čovek Univerzum u malom, sve sto se nalazi na Drvetu života zastupljeno je ne samo na fizičkom, već i psihičkom nivou ličnosti. Božanska sila izražava se kroz muško-žensku suprotnost. Vidovi ispoljavanja Božanske energije su elementi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.