U trendu

Feng šui – šta je to? (1)

Sigurno ste već čuli za feng šui – možda se baš vaša majka, ili tetka, ili već neko koga znate „loži“ na to. Nemate pojma šta je to zapravo – znate da je nešto u vezi sa uređenjem prostora – ali vas je bilo „blam“ da pitate i time pokažete svoje neznanje. Nema problema: evo o čemu se radi.

Feng šui je drevna kineska tehnika koja predstavlja mešavinu zdravog razuma, osećaja za lepo i mistične filozofije čiji je cilj da ostvari sklad svih stvari sa svojim okruženjem. Ako, recimo, govorimo o vašoj sobi uređenoj prema feng šui pravilima, to bi značilo da je vaša soba uređena tako da se vi u njoj maksimalno dobro osećate i da vam protok energije kroz sobu pomaže da uspešno prebrodite sve probleme. Aha, sad već postajete zainteresovani – samo, kako vam vaša soba može pomoći u tome, osim da se zavučete u nju kad vam je potrebno da se sklonite? Evo kako.

Najvažnije, prema feng šuiju, jeste to da uredite svoju sobu tako da se obezbedi povoljan protok či energije (či je istančana struja elektromagnetne prirode koja povezuje sve što postoji – počiva u ljudskim telima, biljkama, zgradama… Naša lična či energija konstantno se meša sa či energijom oko nas). E, sad, po principima feng šuija, potrebno je odrediti posebne prostorije za rad, a posebne za odmor, što je u vašem slučaju iskombinovano, pa se morate snaći. Ukoliko sobu još i delite s nekim (bratom ili sestrom), potrudite se da u njoj postoji prostor koji možete nazvati samo svojim, makar to bila i samo jedna fioka. Obavezno je da vam zid bude iza leđa, bilo da ste za radnim stolom, bilo da ste u krevetu. Treba uvek da budete u stanju da vidite ko vam dolazi, ali da ni krevet ni radni sto ne budu direktno naspram vrata. Krevet bi obavezno trebalo fizički odvojiti od prozora (može da posluži i stolica ili stočić); poželjno je uraditi isto i za radni sto, a ako to nije moguće, makar ispred njega postavite ogledalo kako biste videli ko vam dolazi.

Televizor, kompjuter i drugi električni aparati nisu poželjni u prostoru u kom se odmarate, jer će vas njihova energija uznemiravati. Ako ih ipak imate u sobi, neka makar budu što je moguće dalje od kreveta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)