Feng šui u kući i uticaj na zdravlje

Ne morate biti stručnjak za feng-šui da biste svoj stan uredili tako da pozitivno utiče na vaše zdravlje i zdravlje ostalih ukućana.

Feng-šui je drevno kinesko učenje o skladu zemlje, neba i čoveka i uticaju vremena, položaja naselja, položaja kuće, rasporeda prostorija u kući i rasporeda stvari u kući na čoveka i njegovo zdravlje.

Navešćemo samo nekoliko saveta, u skladu sa učenjem feng-šui, o tome kako urediti kuću ili stan (prostorije u kući) da biste poboljšali svoje raspoloženje i zdravlje.

Neispravne i polomljene stvari treba popraviti ili ukloniti iz kuće, kako svojom negativnom energijom ne bi uticale na nas i naše zdravlje. U kući ne treba držati naprsle i krpljene stvari, kao ni stvari (predmete) koje ne koristite ili koje vas nerviraju.

Mrak negativno utiče na naše raspoloženje i zdravlje, pa zato sve prostorije treba da su prostrane i dobro osvetljene. Loše spoljno svetlo može se nadoknaditi jačim sijalicama, a osećaj teskobe u manjim stanovima može se nadoknaditi ogledalima. U prostorijama treba, pored osnovne, centralne, svetiljke, rasporediti i po koju lampu (noćnu, radnu ili pomoćnu), radi boljeg osvetljenja.

Toalet – kada su otvorena vrata, širi negativnu energiju, pa ga treba držati stalno zatvoren, a može se na vratima postaviti i ogledalo.

Nered u stanu podstiče negativnu energiju i izaziva depresiju, tako da se treba truditi da stan bude što više sređen, a stvari složene.

Sobno cveće u kući zrači pozitivnom energijom, štiti od buke i ima ulogu da oživi prostor, pa ga treba imati u prostorijama. Cveće treba da pokriva pojedine uglove ili oštre linije tako da „ometa kretanje negativne energije“. Boje i prijatni mirisi u kući pozitivno utiču na ukućane.

Akvarijum sa ribicama u kući donosi mir i blagostanje, a male fontane (ako imate uslova za to) pospešuju kretanje pozitivne energije.

Provetravanje stana treba vršiti svakodnevno, i u vreme zimskih dana (tada kratkotrajno). Provetravanjem se iz stana izbacuje negativna energija i u stan dovodi svež vazduh i kiseonik neophodan za disanje.

Nameštaj ne treba gomilati po prostorijama, kako sobe ne bi bile prepune (pretrpane) i ne bi nas „pritiskale“.

Ogledala u prostorijama poboljšavaju svetlost i stvaraju osećaj prostranosti i dubine, a takođe povoljno utiču na kretanje pozitivne energije.

Prijatan zvuk unosi mir i sklad u prostorije. Prijatan zvuk može biti šuštanje lišća, zvuk fontane ili prijatna tiha muzika.

Prijatni prirodni mirisi u kući stvaraju osećaj neposrednosti, pročišćuju vazduh, povezuju misli, simulišu pozitivne emocije… Mirisi koji se preporučuju: miisi pomorandže, limuna, bora, majčine dušice, lavande, nane…

Saznajte više o feng-šuiju…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.