U trendu

Feng šui

Kineska civilizacija i kultura su među najstarijim na planeti. Neki naučnici procenjuju njenu starost i na više od 6.000 godina. Smatra se da je kineska filozofija koncentrat životne mudrosti. Ona se dugo nije zapisivala, već se prenosila usmeno, izrekama. O kineskoj filozofiji treba znati da njena naizgled običnost i jednostavnost sadržana u izrekama govori pre svega o tome da čovek mora da bude u kontaktu sa sobom, sa prirodom u sebi i okruženju da bi mogao da živi celovit i sadržajan život.

Feng-šui (Feng shui) je esencijalni deo kineske kulture i civilizacije posvećen mudrom i zdravom stanovanju. U prvo vreme ljudi koji su se bavili ovom veštinom bavili su se pronalaženjem adekvatnog mesta za sahranjivanje, jer se smatralo da način na koji su preci sahranjeni može da utiče na život potomaka. Nešto kasnije, majstori feng-šuija počeli su da tragaju za najboljim yang mestom, mestom pogodnim za život ljudi. Tokom vremena, feng-šui se razvijao, a današnja veština usmerena je pretežno na uređivanje unutrašnjeg prostora.

Feng-šui je drevna veština mudrog stanovanja, jer je glavni cilj ove metode pravilno uređenje spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora, tako da on održava kontakt sa prirodom i da u isto vreme podržava one koji tu borave. Uz pomoć ove veštine, moguće je analizirati energiju radi smanjenja neželjenih uticaja i naglašavanja poželjnih. Cilj je pronalaženje dobre lokacije i balansiranje energije spolja i unutra.

Tako, na primer, na učenje i koncentraciju utiču i položaj radne sobe i radnog stola u njoj. Radni sto koji je postavljen tako da gleda na zid neće buditi volju za radom i motivaciju već će je blokirati. Stoga, ona osoba koja u svojoj kancelariji sedi tako da je leđima okrenuta ulaznim vratima u prostoriju neće imati dovoljno podrške. Takođe se preporučuje da prvo izbacite sve stare, nepotrebne, polomljene ili pokvarene stvari iz svoje kuće, ali i sve one koje vam se ne sviđaju. Ako zaista želite da se bavite ovom drevnom kineskom veštinom i bolje je izučite, nabavite knjige i počnite da preuređujete svoj životni prostor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar