Mali buntovnik

Detinjstvo je najvažniji period za formiranje ličnosti, kažu psiholozi. Ipak, čak i tada, moguće je da kod svoje dece prepoznate neke glavne crte njihovih horoskopskih znakova.

Ovan je vatreni znak pod uticajem Crvene planete – Marsa. Dete rođeno u ovom horoskopskom znaku poseduje ogromnu energiju koju treba pravilno usmeravati, te ga neprekidno morate držati na oku. Zbog njegove hiperaktivnosti, ali i nepokornosti, najbolji način je da ga usmeravate prema sportu ili prema fizičkim aktivnostima u kojima će moći što bolje da se prazni.

Ova deca imaju dosta snage i prilično su izdržljiva, ali ne vole zabrane. Na njih ukori i kazne ne utiču naročito pozitivno, već često izazivaju suprotan efekat. U srcu ipak nisu zlopamtila i brzo zaboravljaju, ali i opraštaju. Ukoliko želite da ih motivišete za određeni cilj, najbolji način je da kombinujete oba principa, to jest kažnjavanje i nagrađivanje, ali sa čestim ponavljanjem; sve zbog toga što kod njih ovaj efekat ne traje dugo. Ne vole da im se nameću pravila u vezi sa disciplinom, urednošću i preciznošću. Imaju izuzetan šarm, ali ga koriste spontano i naivno.

Tipične osobine koje izražava ovo dete jesu: hiperaktivnost, hrabrost, avanturistički duh, brzopletost, naivnost, potreba za isticanjem, tvrdoglavost. Kod svog deteta podstičite: samodisciplinu, radne navike, urednost, osećaj za stil, prihvatanje kompromisa, toleranciju i strpljenje. Najvažnija interesovanja su im sledeća: za sport ili za različite sadržaje u kojima do izražaja dolazi njihova fizička aktivnost, svet zabave, šou-biznis, putovanja ili istraživačke uloge.

Kada ste ovo dobro proučili, možda ćete uspeti da malo bolje razumete svoje dete i njegove sitne nestašluke, ali i njegova interesovanja i želje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.