Nostradamus – čovek koji je predvideo svoju smrt

Francuski astrolog, lični lekar kralja Šarla IX i prorok, Mišel de Notr Dam, poznatiji kao Nostradamus, 1. jula 1566. godine pozvao je lokalnog sveštenika kako bi mu dao poslednju pričest.

Kada ga je sluga napuštao te noći, rekao mu je da ga ujutro neće videti živog.

Bilo je kao što je i predvideo.

Nostradamus je sahranjen uspravno u zidove salonske crkve, a njegova supruga Ana napravila je spomen-ploču.  U doba Revolucije, Nostradamusov grob oskrnavili su praznoverni vojnici.

Sačuvani ostaci sahranjeni su u drugoj salonskoj crkvi, crkvi Svetog Lorena, gde se njegov grob i portret još uvek mogu videti. Dve godine nakon njegove smrti – 1568. u celosti su štampana njegova Proročanstva. Možda je zanimljivo spomenuti da je još kao mladi student podržao Kopernikovu teoriju da je Zemlja okrugla i da se Zemlja okreće oko sunca – 100 godina pre nego što će Galileo biti suđen za isto uverenje. Na Nostradamusovom grobu stoji ovaj epitaf: Ovde leže kosti glasovitog Mišela Nostradamusa čije je gotovo božansko pero jedino bilo, prema sudu svih smrtnika, dostojno zapisati pod zvezdanim nadahnućem buduće događaje celog sveta… neka potomstvo ne dira njegove ostatke.

Svoja prorčanstva Nostradamus je pisao u stihovima. Stihovi su pisani zagonetnim, dvosmislenim stilom upotrebom francuskih, italijanskih, grčkih i latinskih reči. Razlog za to je bila opasnost da ga proglase vešcem, a takođe je želeo da neupućenima tajne proročanstva ostanu nepoznate.

Priču o osporavanom proroku počećemo anegdotom po kojoj ga većina i poznaje:Jedne večeri Nostradamus je sedeo ispred svoje kuće kad je pored njega prošla jedna mlada devojka i pozdravila ga.On joj je otpozdravio sa:”Dobro veče, mlada gospođice!“ Sutradan ujutru, Nostradamus je opet sedeo ispred svoje kuće kada je prošla ista ona mlada devojka. Opet ga je uljudno pozdravila, a on joj je, sa osmehom uzvratio:“Dobro jutro, mlada gospođo.“ Devojka je, crveneći, nastavila put pitajuti se odakle je Nostradamus mogao znati da je te noći prvi put bila u ljubavnom zagrljaju. Sledeće, čuveno, Nostradamusovo proročanstvo je ono kada je ljubopitljivoj kraljici Katarini de Mediči prorekao da će biti majka trojice kraljeva, osim što je supruga kralja. Prva dama Francuske je, ne želeći da uvredi poštovanog gospodina De Notr-Dama samo klimnula glavom i izdala naređenje da se dostojno nagradi. Međutim događaji koji su se ubrzo desili uterali su joj strah u kosti. Prvo je ostala udovica. Njen sin prvenac je, kao što to običaji nalažu, ustoličen za kralja. No vladavina mu je bila kratkog veka. Poginuo je u ratnim sukobima koji su u to doba bili česti. Na vlast je došao drugi sin. Nekako istovremeno, i treći sin se dokopao prestola u prijateljskoj zemlji, ponajviše zahvaljujući braku. Tako se i ovo Nostradamusovo proročanstvo u potpunosti ostvarilo.

Zatim, vredi pomenuti njegova proročanstva o Luju XVI, Revoluciji, Napoleonu, i njegovom ponovnom dolasku na vlast, velikom požaru u Londonu.

Zagovornici istinitosti Nostradamusovih proročanstava pozivaju se na to da je sa gotovo neverovatnom tačnošću predvideo početak i kraj Prvog svetskog rata, dolazak Hitlera na vlast i početak Drugog svetskog rata. Čak je predvideo i mesto i godinu: Poljsku i 1939. godinu.Predvideo je i pojavu aviona, podmornica, tenkova, atomsku bombu, početak svemirske epohe. Valja napomenuti da je, po nekim tumačima njegovih spisa, u vidu anagrama, dao i ime prvog čoveka koji će sleteti na Mesec! Događaji koji bi trebalo da se dese u dvadesetak godina ovog veka dati su po redosledu koji nije tačno utvrđen. Svi koji su tumačili Nostradamusa slažu se samo u jednom: biće velikih nevolja, kako političkih tako i ekoloških.Za proročanstva Mišela Nostradamusa, francuskog lekara koji je živeo i stvarao krajem 15. i početkom 16. veka, karakteristično je da se prepoznaju tek nakon ostvarenja događaja. Po njegovim rečima, proročanstva zahvataju period od 1555. do 3797. godine. Postoji više ključeva kojima ljudi pokušavaju da dešifruju zagonetku, ali nijedan ne daje tačne odgovore. U oko 800 katrena u 10 centurija, i 4 centurije i 167 katrena, Nostradamus daje svoju viziju budućnosti. Većina stihova se odnosi na Francusku.U poslednje vreme, svedoci smo mnogih ratnih razaranja, zemljotresa koji su odneli mnoge živote u Turskoj, Kini, Indiji… cunamija na Tajlandu, u Indoneziji, tornada i jakih vetrova koji pustoše obale SAD i Meksika, katastrofa koje razaraju domove i seju strah širom zemaljske kugle.

Zbog toga mnogi postavljaju pitanje: Da li se približava Sudnji dan, najavljen u Bibliji, i da li ćemo upravo mi biti svedoci nastupajuće kataklizme? Događaje koji su se odigrali na tlu Balkana poslednje godine 20. veka, Mišel Nostradamus opisuje kroz stihove, navodeći i tačnu godinu dešavanja – 1999, u kojoj se desilo NATO bombardovanje Srbije koje je trajalo nekoliko meseci. Tu opisuje i ujedinjenje više evropskih zemalja sa SAD u NATO i njihovo sedište u Briselu, kao i napad na jednu malu zemlju, opisujući rast njihove moći i savremeni rat, poredeći avione sa čeličnim pticama.Možda njegovo najpoznatije proročanstvo je o tri “antihrista” , koji će imati velik uticaj na društvo. Za prvog se smatra da je Napoleon, grozni vladar kojeg su čak i njegovi uzaslanici zvali krvnikom:

Vladar će biti rođen blizu Italije,koji će celoga carstva koštati,reći će, oni s kojima je u društvo,Biće smatran više krvnikom nego Princem.

Sledeći antihrist, kojeg je Nostradamus nazvao “čovek umazan ubistvom, neprijatelj ljudske rase…gori od svih pre njega, proklet i nečovečan”, smatra se Adolfom Hitlerom:

“Iz najdubljih delova zapada Evrope,od siromašne porodice, dete će se roditi,koji će govorom zavoditi mnoge,njegova slava će se proširiti u Istočnom Carstvu”

Adolf Hitler, poznat kao dobar narator koji je zaveo mnoge svoje poznanike da učine neverovatne činove zla, rođen je u Austriji u siromašnoj porodici. Nostradamus je predvideo da će Hitler umreti sam, te takođe “Veliki deo borbenog polja će biti protiv njega”Neki misle da je treći antihrist koji se pominje bio Sadam Hussein ili Osama bin Laden, jer je Nostradamus predvideo da će doći sa Bliskog Istoka:

Iz jedne arapske zemlje, biće rođen Muhamedov sledbenik, Ući će u Evropu noseći plavi turban, Biće teror čovečanstvu, Nikad većeg horora.

Nostradamus je čak, neki smatraju, predvideo u detalje teroristički napad 11. septembra 2001.U ovom citatu, Nostradamus govori o velikom gradu Novog sveta, blizu 45 stepeni geografske širine. Stručnjaci se slažu da ovo može biti samo Njujork:

Nebo će goreti na četrdeset pet stepeni.Vatra će novom velikom gradu prići.Vatrom će unišititi njihov grad,srce opako i hladno,krv će se liti,milosti ni za koga.

Verovali u njih ili ne, Nostradamusova „Proročanstva“ nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Jedni se kunu da je najveći prorok kojeg je svet ikada video, drugi tvrde da je bio tek dobar pesnik koji je slučajno nešto i pogodio.Uglavnom, njegova knjiga je najčitanija zbirka proročanstava ikada, a kad god se u svetu desi nešto nalik kataklizmi, svi se odmah hvataju za njegove stihove i kažu: „Eto, to je lepo predvideo Nostradamus“…O njemu su pisane knjige, snimani filmovi.Šta god o njemu mislili, osporavali ga ili slavili, jedno je tačno – o njemu se još uvek mnogo i razmišlja i govori.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.