Radost života u godini SVINJE?

Lunarni kalendar je zasnovan na ciklusima Mesečevih mena, mada većina lunarnih kalendara predstavlja u stvari lunisolarne kalendare. To znači da kalendarski meseci odgovaraju Mesečevim ciklusima ali se povremeno dodaju interkalarni meseci kako bi se ovi ciklusi usaglasili sa solarnom godinom. Među ovakvim kalendarima su kineski, hebrejski i hindu kalendari, kao i većina kalendarskih sistema korišćenih u antici.

Lunarni kalendari se razlikuju po tome kojim danom počinje mesec. U kineskom kalendaru, prvi dan je astronomski određen konjunkcijom Sunca i Meseca u kineskoj časovnoj zoni.

Kineski zodijak spada u najstarije poznate astrološke sisteme. Sastoji se od 12 znakova od kojih svaki vlada jednom lunarnom godinom. Ovi znaci zodijaka nose nazive životinja (Pacov, Bivo, Tigar, Zec, Zmaj, Zmija, Konj, Koza, Majmun, Petao, Pas, Svinja).

Pored osnovnih znakova, u kineskom horoskopu veoma su bitni i elementi: drvo, metal, voda, vatra i zemlja. Kineska astrologija zasnovana je na saznanjima starih astronoma i tradicionalnom kineskom kalendaru. Ona je takođe povezana i sa drevnim učenjima o tri harmonije – raj, zemlja i voda, učenjem vu ksing, jin i jang, pet planeta, 10 nebeskih tokova i 12 zemaljskih grana, itd.

U lunarnom horoskopu, 2019. jeste godina Svinje i počinje 5. februara. Osobe rođene u ovom znaku su vredne, saosećajne i darežljive.

Imaju odličnu sposobnost koncentracije, pa jednom kada sebi postave cilj, svu svoju energiju uložiće da ga postignu. Veoma retko traže pomoć drugih ljudi, ali su vrlo rado spremni da pomoć pruže. Kada se suoče s problemima, rešiće ga pažljivo postupajući, bez obzira koliko veliki problem bio.

Imaju veoma snažan osećaj odgovornosti koji ih tera da dovrše sve što počnu. Prema lunarnom horoskopu, 2019. će biti godina bogatstva i sreće.

Godina odlična za sticanje imetka i investiranje, puna radosti, godina prijateljstva i ljubavi za sve znake zodijaka; plodna godina, jer Svinja privlači uspeh u svim sferama života.

(„Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.