U trendu

Srpski narodni kalendar star 200 godina: Evo šta Roždanik predviđa za junsku decu

Roždanik kao srpski narodni horoskop već 200 godina deo je narodnog večitog kalendara, a koji je jedna od najpopularnijih knjiga na našim prostorima.

Gotovo svako domaćinstvo posedovalo je večiti kalendar, a Roždanik kao njegov integralni deo obuhvatao je narodna verovanja o sudbini i prirodnim ciklusima, kao i tumačenja pojava u svakodnevnom život.

U ovom kalendaru sve se bazira na mesecu rođenja, a evo šta kaže za osobe rođene u junu:

Ko se u ovom mesecu rodi, biće razuman, voleće da se lepo i čisto nosi, za nauke neće mariti. Imaće potpuno i lepo telo, biće beo i nežan. Sreće biće nepostojane, na jelo i piće neće mnogo držati, a za laži i prevare ne daje ni pet para.

Znak rođenja imaće pod pojasom a isto tako i ranu od psa. Voli da bude hvaljen i čašćavan, pomalo je lakouman, ali je zato veliki pobornik istine i prijatelj umerenosti. Sudbina njegovog bića jeste mesec jun kada će mu svaka radnja biti uspešna.

Dopašće zla no će se izbaviti. Sa znojem lica svoga obogatiće se, neka se čuva zmije. Deca će mu biti samovoljna a žena džandrljiva i neverna. Nadživeće svoju ženu, a ženska deca će ga razveseliti pod stare dane. Imaće sreće u trgovini i u lovu. Život mu se deli u dva odseka, ako preživi 32. doživeće 66. godinu. Sudbina smrti njegove jeste maj, a uzrok smrti nekakav otok u kolenima. Bolovaće od šuljeva, zuba, ruku i nogu.

Devojka koja se rodi u ovom mesecu, biće lepa, tanka, graorastih očiju, gostoljubiva, bolovaće od očiju. Dobre je volje, ima veselo srce i narav, voli pesmu i svirku i sama rado peva. Laka je na hodu i u jelu a brza na poslu. Uzrast i oblik krasiće je do duboke starosti.

Sve gleda sa ljubaznošću, a i kada je progone, ne traži nikakve osvete, već želi da svojom blagošću dovede sve u red. Ostaće u mladosti za mužem žalosna i u drugog zaljubiće se. Za decom žaliće, u kući svojoj će umreti. Preinačenja života imaće u 1, 4, 18. i 50. godini, koje ako preživi živeće do 85 godina. Bolovaće od glavobolje i groznice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.