U trendu

Šta su aspekti u horoskopu?

U odnosu na tačku u kojoj se planeta nalazi u trenutku vašeg rođenja, nebeska tela formiraju između sebe odgovarajuće uglove – aspekte, koji mogu biti skladni ili neskladni.

Aspekti, pre svega, označavaju površne odnose, koji ponekad mogu biti plitki, ali i rizik, tj. procenu rizika od sukoba. Astrolog vam ne može reći da je jedan odnos dobar, a drugi nije.

Postoji pet osnovnih aspekata:

KONJUKCIJA je aspekt od nula stepeni. Recimo, Sunce i Mars, jedno prema drugome, u istom stepenu zodijačkog znaka biće u konjukciji.

OPOZICIJA je aspekt od 180 stepeni. Na primer, Sunce na 15 stepeni od Ovna i Saturn na 15 stepeni od Vage, nalaze se u opoziciji.

KVADRAT je aspekt od 90 stepeni. Sunce na 15 stepeni od Ovna biće u kvadratu sa Saturnom na 15 stepeni od Raka. Kvadrat deli pun krug od 360 stepeni na četiri dela – kvadrata i odgovara odnosima kardinalnih, fiksnih i promenljivih znakova.

TRIGON je aspekt od 120 stepeni koji zodijački krug deli na tri dela. Na primer: Sunce na 15 sepeni od Ovna biće u trigonu sa Saturnom na 15 stepeni od Lava. Trigon više stavlja u odnos znake prema njihovoj klasifikaciji po elementima.

SEKSTIL je aspekt od 60 stepeni koji zodijački krug deli na 6 jednakih delova.

Očigledno je da se vrlo retko sreću tačni aspekti. Zato se oni uzimaju sa izvesnom marginom udaljenosti koja se naziva Orbis. Orbis varira u zavisnosti od aspekta i sledi brzinu kretanja planeta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.