U trendu

Tajne „najvoljenijeg“ meseca: Šta znači ako ste rođeni parnog ili neparnog datuma u junu?!

Ovaj mesec ima poseban značaj u tradiciji i svakodnevici ljudi

Srpski običajni stari kalendar mesecu junu dao je čak sedam naziva: crvenik, čerešnjar, trešnjar, trešnjober, a zovu ga još i petrovski, lipanj, senjski. Ovaj mesec ima poseban značaj u tradiciji i svakodnevici ljudi.

Narodne izreke „Kišan juni svo leto pokunji!“ i „Hladan juni svo leto pokrvari!“ najbolje opisuju preloman karakter ovog meseca. Jun je preloman mesec, prelama godinu. Zato ljudi ovaj mesec posebno vole!

Stočarstvo je vekovima bilo i danas je jedno od najvažnijih privrednih zanimanja u nas, kako zbog klimatskih i prirodnih preduslova, tako i po pogodnosti da se preživi u nesigurnim vremenima. Za stočarstvo je trava preduslov, a kosidba trave u našim krajevima obavlja se pretežno u junu, pa se ovaj mesec naziva senskim mesecom. Ovo je i mesec sa velikim brojem zaveta i litija, tokom kojih se organizuju povorke krstonoša.

U selima ove povorke obilaze polja i zapise, stara i sveta stabla, očuvana u velikom broju i do današnjih dana. Litije u gradovima polaze od crkve i prolaze najglavnijim ulicama i kraj najznačajnijih gradskih istorijskih i verskih obeležja. U nekim krajevima Srbije očuvane su i obredne devojačke povorke kraljica, čiji koreni sežu u slovensku pradavninu.

Veliki narodni praznik i istorijski i kulturni datum srpskog naroda – Vidovdan, na izmaku je ovog meseca. On podseća na davnu, ali u srpskom kolektivnom sećanju duboko usađenu Kosovsku bitku, u kojoj je „za krst časni i slobodu svetu“ postradao veliki broj srpskih ratnika i sam knez Lazar. Stari srpski kalendar – roždanik proricao je sudbinu prema mesecima rođenja neke osobe.

Evo kakve su, prema starom narodnom verovanju, osobe rođene u junu i šta ih čeka u budućnosti:

Muško koje se rodi 1, 3, 5, 7, 9… (neparni dani)

Meseca juna biće visok, mudar, bojažljiv, gostoljubiv i svakome dobro došao, a po kadkad i prznica. Na lepo će odelo više držati, nego na jelo i pića.

Ako se pak rodi 2, 4, 6, 8, 10… (parni dani)

Ima da se posveti nauci biće učen; ako li se pak ne posveti, u starosti će se zdravo kajati. Sreća ga u tuđini čeka.

Žensko koje se rodi u junu

Biće lepa, vitka. Prvi i drugi ljubaznik će je ostaviti. Kad se uda, s prvim će mužem hrđavo živeti i naskoro će ostati udova. S drugim će mužem u svakom zadovoljstvu poživiti. Naprasitost i jed će je u bolest baciti.

Venčanja u junu

Takođe, naš narod je verovao da – ko se venča u ovom mesecu, imaće srećan i uzbudljiv brak! „Udaj se kada junske ruže rastu, kopna i mora ćeš obići.“

Jun je mesec koji prelama godinu, donosi kosidbu, litije, i slavi jedan od najvažnijih praznika u srpskoj istoriji – Vidovdan. Vekovima je imao posebno mesto u životima naših predaka, a njegovi običaji i verovanja očuvani su do današnjeg dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.