U trendu

33. BEMUS: Duo Irena Grafenauet – Mate Bekavac

Četvrtak, 11. oktobar
Atrijum Narodnog muzeja 22.30h

Duo IRENA GRAFENAUET, flauta
MATE BEKAVAC, klarinet

PROGRAM

V. A. Mocart: Duo K 423
G. F. Hendl: Pasakalja
A. Žolive: Sonatina za flautu i klarinet
A. Grgin: Kapričo za flautu solo
A. Pjacola: Tri tanga za klarinet solo
G. Levin: Tri latinoameričke impresije

Irena Grafenauer je studirala kod Borisa Čampe, Karlhajnca Celera i Orela Nikolea. Početak njene internacionalne afirmacije vezan je za pobede na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu (1974), takmičenjima u Ženevi (1978) i Minhenu (1979). Nekoliko godina delovala je kao solo flautista Bavarskog radija sarađujući sa uglednim dirigentima među kojima su Rafael Kubelik, ser Kolin Dejvis, Bernard Hajtink, Lenard Bernstajn.

Od 1987. godine posvetila se isključivo solističkoj karijeri gostujući u muzičkim centrima širom Evrope, u Japanu, Koreji, Tajvanu, Severnoj i Južnoj Americi. Kao solista nastupala je sa Berlinskom filharmonijom, Nemačkom kamernom filharmonijom iz Bremena, Evropskim kamernim orkestrom, Orkestrom akademije St. Martin-in-the-Fields, kao i Simfonijskim orkestrom Bavarskog radija. Sarađivala je sa izuzetnim muzičarima među kojima su Gidon Kremer, Marija Graf, Oleg Majsenberg, Marta Argerič, Helmut Dojč, Kvartet Berlinske filharmonije.

Bila je solista na premijernom izvođenju Koncerta za flautu Kšištofa Pendereckog, kojim je dirigovao autor 1995. godine. Sa Gidonom Kremerom i Nemačkom kamernom filharmonijom premijerno je izvela i snimila 1996. godine Impromptu Sofije Gubajduline. Bogata diskografija Irene Grafenauer obuhvata niz snimaka za kompanije Philips, Sony i Deutsche Grammophon. Od 1987. godine Irena Grafenauer bavi se i pedagoškim radom kao profesor na Mocarteumu u Salcburgu.

Mate Bekavac je počeo da uči klarinet u devetoj godini kod profesora Franca Tržana i Darka Brleka. Studije je nastavio u Gracu a kasnije na salcburškom Mocarteumu i u Njujorku, na Džulijard školi za muziku, u Parizu na Nacionalnom konzervatorijumu, u klasama Bele Kovača, Alojza Brandhofera, Čarlsa Najdiha i Mišela Arinjona. Zvanje magistra stekao je na Mocarteumu u Salcburgu. Dobitnik je prvih nagrada na takmičenjima u Lisabonu (1994), Sevilji (1995) i Beogradu (1997). Bio je jedini laureat Takmičenja mladih koncertnih umetnika u Njujorku 1994. godine, kao i Sedmog evrovizijskog takmičenja u Varšavi iste godine.

Kao kamerni muzičar sarađuje sa flautistkinjom Irenom Grafenauer i kvartetom „Tartini“. Član je orkestra Berlinske filharmonije. Nastupao je sa Zagrebačkim solistima, sa Minhenskim, Salcburškim i Moskovskim solistima, kamernim orkestrom „Cappella Istropolitana“ iz Bratislave, „Franc List“ iz Budimpešte, sa Slovenskom filharmonijom, orkestrom Frankfurtske opere i drugim nemačkim simfonijskim ansamblima. Sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenija snimio je dela Mocarta, Debisija, Fransea i Grgina.

Oficijelne stranice BEMUS-a:

  • BEMUS

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.