U trendu

33. BEMUS: Gudači Sv. Đorđa

Ponedeljak, 8. oktobar
Zadužbina Ilije M. Kolarca 20.00h

GUDAČI SV. ĐORĐA
Dirigent: PETAR IVANOVIĆ
Solista: ALEKSANDAR MADŽAR, klavir

PROGRAM
G. Maler: Adagietto
S. Gubajdulina: Introitus, koncert za klavir i kamerni orkestar
V. A. Mocart: Koncert za klavir br.21 Ce-dur K 467
F. Bridž: Božićna igra – Ser Rodžer de Koverli

Kamerni orkestar Gudači Sv. Đorđa osnovan je 1992. godine. Većina članova su nekadašnji učenici Škole za muzičke talente u Ćupriji, sadašnji i diplomirani studenti Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Umetnički rukovodilac i dirigent ansambla je, od osnivanja, ugledni pedagog i majstor viole Petar Ivanović. Na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu 1996. godine, osvojili su Prvu nagradu. Do sada su imali preko 500 koncerata u našoj zemlji i Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Mađarskoj, Holandiji, Makedoniji i Sloveniji. Učestvovali su na festivalima Grad teatar u Budvi, NOMUS, BEMUS, Mokranjčevi dani, BELEF, Ohridsko leto. Orkestar je ostvario veći broj snimaka za radio i televiziju, kao i devet kompakt diskova.

Petar Ivanović je redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Tokom četrdesetogodišnje umetničke aktivnosti delovao je kao solista, kao vođa deonice viola Beogradske filharmonije, a posebno se posvetio kamernom muziciranju. Bio je osnivač Beogradskog kamernog orkestra (sa dirigentima Antoniom Janigrom i Pavlom Dešpaljem), Srpskog gudačkog kvarteta (sa Brankom Pajevićem), Gudačkog kvarteta i Kamernog orkestra Beogradske filharmonije. Posebnu vrednost ima predani pedagoški rad profesora Ivanovića u beogradskim srednjim muzičkim školama, Školi za muzičke talente u Ćupriji, a zatim i na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Iz njegove klase potiče veliki broj danas aktivnih mladih violista.

Aleksandar Madžar je počeo da svira klavir sa šest godina i do 1982. godine učenik je prof. Gordane Malinović. Slede studije u Novom Sadu, Beogradu, Moskvi, Strazburu i Briselu, kod profesora Arbo Valdme, Eliso Virsaladze, Eduarda Mirzojana i Danijela Blumentala. Pohađao je majstorske kurseve Đerđa Kurtaga i Valerije Servanski. Dobitnik je najviših nagrada na međunarodnim takmičenjima u Varaždinu, Ženevi, Bolcanu, kao i Treće nagrade na pijanističkom konkursu u Lidsu (1996).

Nastupao je kao solista sa Berlinskom i Češkom filharmonijom, londonskim Kraljevskim filharmonijskim orkestrom, sa Engleskim, Evropskim i Ciriškim kamernim orkestrom, kao i sa većinom naših orkestara. Učestvovao je na festivalima u Strezi, Salcburgu, Davosu, Rok D“Anteronu, nastupa širom Evrope, u Južnoj Africi, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Kolumbiji, Singapuru i Japanu. Aktivno se bavi kamernom muzikom nastupajući sa Lidijom Stanković, Ksenijom Janković, Luiz Hopkins…

Oficijelne stranice BEMUS-a:

  • BEMUS

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.