U trendu

Američki sastav Yellowjackets nastupa 14. avgusta u Nišu

NIŠ – Legendarni američki jaž i fusion sastava Yellowjackets koji iza sebe ima 44 godine rada, 25 albuma, dve Grammy nagrade i još 17 nominacija za najveće priznanje u muzici – nastupiće na ovogodišnjem Nišvillu poslednjeg dana festivala – u nedelju 14. avgusta, najavili su organizatori.

Sastav čine pijanista i klavijaturista Rušell Ferrante (koji je inače i član prve postave), saksofonista Bob Mitzer, Bubnjar Will Kennedy, i basista iz Australije Dane Alderson.

Jezgro sastava Yellowjackets je okupljeno 1977. godine i to kao prateći bend gitariste Robena Forda, koji tada snimao prvi solo album (pre svega instrumentalni), a osim Rušella Ferantea u postavi su tada bili i bas gitarista Jimmy Haslip i bubnjar Ricky Lawson.

S obzirom da je izdavač ohrabrivao Robena Forda da se okrene komercijalnijem (vokalnom) repertoaru, ostali članovi su odlučili da naprave „bend unutar benda“ jer su želeli da nastave i sa instrumentalnom muzikom.

O izboru imena Rušell Ferante je rekao: Ako tu očekujete nešto intrigantno ili smisleno – verovatno ćete biti razočarani.

Jimmy je doneo hrpu predloga – uglavnom katastrofalnih – i od svih ponuđenih imena odabrali smo „Yellowjackets“ jer se činilo da konotirtra nešto živahno i energično, odnosno – nešto sa žaokom.

Jednom kada odaberet ime – nekako zaglavite sa tim i evo nas toliko godina kasnije – mi smo matori muškarci koji sviraju u bendu tog imena.

Kroz grupu su u međuvremenu prošli mnogi vanserijski muzičari: gitaristi Mike Miller i Mićael Landau, saksofonista Marc Rušo, bubnjari Peter Erskin, Terri Lyne Carrington, Marcus Bailor i Ricky Lawson, basista Felix Pastorius (sin legendarnog Jaco Pastoriusa)…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.