U trendu

Ani Ereš uručena nagrada „Pavle Vasić“

BEOGRAD – U Rektoratu Univerziteta umetnosti u Beogradu, dr Ani Ereš uručena je nagrada „Pavle Vasić“ za publikaciju „Jugoslavija na Venecijanskom bijenalu (1938-1990). Kulturne politike i politike izložbe“ u izdanju Galerije Matice srpske.

Nagradu dodeljuje Udruženje likovnih umetnika primenjene umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) za najbolji tekst iz oblasti primenjne umetnosti i dizajna u svim vrstama stručnih publikacija, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Žiri nagrade „Pavle Vasić“ za 2020. godinu zasedao je u sastavu prof. dr Tijana Borić, istoričarka umetnosti, prof. dr Igor Borozan, istoričar umetnosti i prof. dr Vladimir Simić, istoričar umetnosti, a na ovogodišnji konkurs za dodelu prestižne nagrade ULUPUDS-a pristiglo je sedam radova.

Prema rečima žirija, dr Ana Ereš je istoričarka umetnosti mlađe generacije iza koje stoji pozamašan broj kontinuiranih istraživačkih studija u vezi sa kompleksnim fenomenima umetnosti XX veka na jugoslovenskom prostoru.

Njena najnovija knjiga predstavlja originalnu studiju izložbenih nastupa Jugoslavije na jednoj od najznačajnijih međunarodnih smotri savremenog stvaralaštva – Bijenalu umetnosti u Veneciji.

Hronološki okvir istraživanja jeste period 1938-1990 čime su obuhvaćeni svi oficijelni nastupi Kraljevine Jugoslavije, FNR, odnosno SFR Jugoslavije.

Ova praktično neistraživana tema (sa retkim fragmentarnim osvrtima), ne samo na srpskom, već i na nekadašnjem jugoslovenskom prostoru, po prvi put je dobila svoje iscrpno istraživanje i svežu metodološku perspektivu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.