U trendu

Arheološko nasleđe najugoroženije u Sremu i Posavini

BEOGRAD – Arheološko nasleđe je ugroženo na celoj teritoriji Srbije, naročito u Sremu i Posavini, nešto manje u jugoistočnim delovima zemlje, izjavio je danas Adam Crnobrnja, predsednik Srpskog arheološkog društva na predavanju „Podizanje svesti o značaju arheološkog nasleđa“ u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu.

U organizaciji Ministarstva kulture i informisanja, predavanje je bilo namenjeno predstavnicima drugih ministarstava, bez čijeg rada briga o arheološkom nasleđu ne može biti kompletna, kao i predstavnicima Grada Beograda.

Crnobrnja je za Tanjug kazao da se nadzemno kulturno nasleđe može videti i da se ustanovi kako propada.

„S druge strane, mi znamo za 20.000 lokaliteta u Srbiji od kojih svega 192 imaju status kulturnog dobra. Za desetine hiljada ne znamo da postoje. Nova i stara zakonska rešenja na doprinose očuvanju arheološkog nasleđa, tako da već decenijama imamo proces uništavanja arheološkog nasleđa“, kazao je Crnobrnja.

Ocenio je i da u medijima postoji pažnja za arheološke lokalitete tek kada dođe do pljačkanja tog važnog kulturnog nasleđa.

„Na godišnjem nivou u infrastrukturnim radovina nestaje mnogo arheoloških lokaliteta. Čitava naša struka ukazuje na takvu situaciju… Kada arheloško nalazište jednom načnete onda nema nazad… Nema popravke. U nekim radionicama po Srbiji se deca uče kako da koriste detektore za metal i zbog toga moramo predstavnike lokalnih samouprave, školskog sistema, policije… da upoznamo sa izazovima očuvanja arheloškog nasleđa“, kazao je Crnobrnja i dodao da su slična predavanja održana već u 25 gradova po Srbiji.

Prema njegovim rečima, posebno je srećan što se danas obratio predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Nama je potrebna stalna komunikacija s tim ljudima. Jedino kroz intersektorsku saradnju postoji mogućnost za efikasnu akciju“, rekao je predsednik Srpskog arheološkog društva.

Za njega nema dileme da se često misli o arheologiji kao o hobiju, umesto kao o ozbiljnoj nauci.

„Vrlo malo ljudi zna da se arheološka istraživanja vrše isključivo s dozvolama Ministarstva kulture i informisanja i da je svako drugo kopanje krivično delo“, rekao je još Adam Crnobrnja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar