U trendu

Arsić: „Noć knjige“ mesto za radovanje i razgovor s piscima

BEOGRAD – Tradicionalna manifestacija Noć knjige počela je danas pod pokroviteljstvom Eurobank Srbije na čak 62 lokacije u knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca u 30 gradova u Srbiji i regionu kao i na sajtovima laguna.rs i delfi.rs.

Spisateljica Ljubica Arsić za Tanjug kaže da je „Noć knjige“ mesto gde ljudi mogu razgovarati sa piscima kao što su Dostojevski, Man, Lazarević…

Ljubicu Arsić, jednu od najznačajnijih srpskih književnica ekipa Tanjuga srela je ispred knjižare u centru Beograda.

Arsić kaže da je manifestacija „Noć knjige“ prilika da se nečemu radujemo u doba svetskog zdravstvenog izazova.

„Imamo Noć knjige koja se održava danju u finom paradoksalnom okruženju, sa idejom da razmislimo zašto su nam knjige u stvari potrebne, pre svega zbog prilike da razgovaramo sa finim ljudima kao što su Tomas Man, Dostojevski …Mnogo savremenih pisaca…“ kazala je Arsić.

Dodala je da je poseta manifestaciji „Noć knjige“ i prilika da razmislimo zašto nam se učinilo da su knjige nepotrebne „smatrajući da sve što primamo kao podatke i činjenice može da ispuni naš život“.

Kako kaže, knjige moramo da čitamo, jer niko od nas u dovoljnoj meri ne poznaje sebe.

„Čitajući knjige upoznajemo naše reakcije, pre svega osećanja koja u sebi i drugima ne propaznajemo. Čitanje je prilika za istraživanje po sopstvenom životu koju ne smemo propustiti. Ako kažemo da knjiga nije važna i da treba da se odmorimo od čitanja, mi zapravo odlučujemo da treba da se odmorimo od sopstvenog života“, kazala je Arsić.

Knjiga „Pročitano sa usana“ Ljubice Arsić je zbirka eseja o umetnosti i, kako kaže autorka, u ovim okolnostima nema adekvatan naslov jer je nemoguće čitati sa usana u doba pandemije.

„Ta knjiga je nastajala godinama i sadrži u sebi sve ono što nekog pisca gradi. Pisala sam o slikarstvu, koncertima koje sam slušala, filmovima koje sam videla…Htela sam da pokažem koliko nam je zapravo umetnost potrebna. Koliko nam je estetika koju sadrži umetnost važna. Verujem da svetu kroz umetnost treba da damo šansu da pokaže koliko je lep i prijatan i gde svako od nas ima svoje mesto“, kazala je Arsić.

Tanja Vučković iz izdavačke kuće Laguna napominje da su popusti na Lagunina izdanja za kupovinu jedne knjige 25 odsto, za dve 30, za tri 35, a za četiri i više knjiga 40 odsto, dok će se na knjige drugih izdavača koji su se priključili „Noći knjige“ uključujući Egmont i Dexy Co naslove, strana izdanja i gift asortiman obračunavati popust od 20 odsto.

„Moramo se prilagoditi okolnostima u kojima živimo i zato se manifestacija Noć knjige odigrava od 8 ujutru do 17 sati svakog dana do 18. decembra. Knjiga je u ovim čudnim vremenima preko potrebna ljudima, kao lek za dušu“, kazala je Vučković i dodala da su domaći autori bili posebno vredni u 2020. godine.

Navodi da Dejan Stojiljković ima sjajnu knjigu priča „Neonski bluz“, a da je u knjizi „Ja to tamo pevam“ akademik Dušan Kovačević sabrao svoje songove iz kultnih filmova i predstava.

Pominje i knjige za najmlađe čitaoce, nove avanture omiljenog književnog junaka Toma Gejtsa u novih naslovima „Da! Ne. Možda…“ i „Detinjstvo slavnih ljudi“ sa prelepim ilustracijama i pričama o dvadeset pet slavnih ličnosti koje će povesti mlade čitaoce u njihovo detinjstvo,ali neće im reći svoje ime, već dati samo nagoveštaj ko su…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.