U trendu

Austrija: Naslednici žrtve holokausta postigle dogovor sa državom oko slike

BEČ – Porodica Jevrejke Nore Stijazni koja je bila primorana da proda sliku Gustava Klimta 1938. da bi preživela, pristala je da plati Austriji 11,3 miliona dolara nakon što im je vraćena pogrešna slika, saopštile su danas austrijsle vlasti.

Noru Stiajzni, sestričinu kolekcionara Viktora Cukerkandla, nacisti su deportovali sa njenom majkom Amali Cukerkandl u logor Izbicu u Poljskoj jer su bile Jevrejke, preneo je Rojters.

Pretpostavlja se da je ubijena ili tamo, ili u obližnjem logoru Belzec.

Austrija je vratila Klimtovu sliku „Jabuka II“ potomcima Stijaznijeve iz bečkog muzeja Belvedere 2001. godine verujući da je to slika koju je ona morala da proda 1938. godine kada je nacistička Nemačka anektirala Austriju.

Stručnjaci su kasnije utvrdili, međutim, da je slika koju je ona prodala u stvari najverovatnije Klimtvo delo „Ruže pod drvećem“ i Francuska je 2021. pristala da vrati to delo naslednicima Stijaznijeve iz Muzeja Orse.

Do tada je, međutim, porodica prodala sliku „Jabuka II“, a sadašnji vlasnici nisu bili zainteresovani da ga prodaju, navelo je austrijsko Ministarstvo kulture i dodalo da je se potomcima Stijaznijeve postignut dogovor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.