U trendu

Autori: „Serija Crna svadba je originalna, ne prepisuje uzore“

BEOGRAD – Serija „Crna svadba“, koja kreće od 23. oktobra na televiziji Superstar i 30. oktobra na Radio-televiziji Srbije, spaja svetske žanrovske trendove psihološkog i krimi trilera sa elementima horora i lokalnu priču o vlaškoj magiji, najavili su danas njeni autori.

Scenarista Strahinja Madžarević je rekao na konferenciji za novinare da je reditelju Nemanji Ćipraniću i njemu najveći izazov bio da žanr prilagode našem podneblju i stvore seriju „koja će biti originalna i neće biti prepisivanje stranih uzora“.

U „Crnoj svadbi“, miran porodični čovek Mitar, koga igra Slavko Štimac, iznenada ubija 12 komšija u mestu u istočnoj Srbiji. Uliks Fehmiu je Petar, pripadnik državne bezbednosti, koji istražuje motive zločina, kao i par inspektora, koje igraju Nikola Kojo i Nebojša Milovanović, i uz pomoć psihološkinje koju igra Jelena Đokić.

U ostalim ulogama, u 10 nastavaka serije koju je producirala kuća Fajerflaj u saradnji sa Telekomom Srbija, pojavljuju se Borka Tomović, Predrag Bjelac, Toni Mihajlovski, Filip Đurić, Anastasija Đurović, Ljiljana Blagojević i drugi.

„Crna svadba je vlaški obred u kome mladić koji izgubi život, a nije se oženio, biva oženjen živom devojkom, koja narednih godinu dana ne sme da se uda. Radi se o spasenju duše“, objasnio je Madžarević, napomenuvši da im je stručni saradnik bio etnolog Danijel Sinani.

Ćipranić je istakao da je „naše podneblje puno priča mističnih i hororičnih“, od kojih je u seriji jedna lokalna prikazana u okviru žanra razumljivog svuda u svetu, kakav čine serije „istiniti detektiv“, „Mrak“ ili „Majndhanters“.

Prema njegovim rečima, za seriju su samo „inicijalna inspiracija“ bila stvarna ubistva u selu Jabukovac, ali autori „Crne svadbe“ nisu želeli da se bave „rekonstrukcijom tog događaja iz pijeteta prema žrtvama“.

„Priča je inspirisana svetom u kom živimo, u kome je sunovrat svake vrste empatije i ljudskosti“, naglasio je Ćipranić.

Ulozi u „Crnoj svadbi“ Fehmiua je privukao dečački poriv da igra policajca i da proba nešto drugačije što nije imao prilke do sada da radi.

Fehmiu je rekao da igra „čoveka koji je oprhvan osećajem krivice i odgovornosti za prerarni gubitak sina, neko ko je ne može nikako da krene napred zbog tragedije u prošlosti i može da funkcioniše jedino u svom profesionalnom okruženju“.

„Živimo u vremenima koja su čudna, pokušavamo da racionalno odgovorimo na pitanja koje nam svakodnevnica donosi. Kada odgovori ne postoje, skloni smo da ih tražimo negde van onoga što oko može da vidi“, rekao je glumac.

Đokić je rekla da njena psihološkinja Nataša iz nastavka u nastavak „gubi konce i kontrolu za koju misli da ima, i postaje marioneta, da bi do kraja nestala, zarad prelaska na viši nivo borbe“.

Bjelac je rekao da je njegova uloga sveštenika u „Crnoj svadbi“ „lični obračun sa istinom u veri i sadašnjim preterano eksponiranim pravoslavljem“.

„Pokušavam da ga branim, ali da kroz igru ukažem na neke po mom mišljenju mane“, rekao je Bjelac.

Prema njegovim rečima, „Crnoj svadbi“ daje poseban pečat „fantastična glumačka ekipa, veoma neuobičajena za današnje vreme, pažljivo izabrana, sveža i nepotrošena“.

Bjelac je posebno izdvojio Štimca koji je „sublimirao sve godine naše kinematografije u ovu ulogu, minuciozno i svedeno, a pri tom jako“.

Izvršni direktor Fajerflaja Boban Jevtić istakao je da je „Crna svadba“ žanrovski iskorak i veliki projekat, poveren Ćipraniću i Madžareviću kao realtivno mladim autorima, koji su dobili priliku da rade u uslovima dostupnim poznatijim stvaraocima i većim produkcijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.