U trendu

Begović: Nova zgrada Biosens instituta na proleće

NOVI SAD – Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, obišla je danas završne radove na zgradi Biosens instituta u Novom Sadu, čije otvaranje je planirano na proleće.

Izgradnja objekta ovog istraživačko-razvojnog centra za informacione tehnologije biosistema započeta je pre dve godine u sklopu novosadskog univerziteta, a prema rečima ministarke Begović ideja je da privuče ne samo nove kompanije, već i naše naučnike iz inostranstva koji će se uveriti da se istraživanja rade na svetskom nivou.

„Dobar deo aktivnosti ovog instituta posvećen je novim istraživanjima i digitalizaciji poljoprivrede primenom novih tehnologija. Ovde će biti prostora i za istraživače, ali i za hrabre preduzetnike koji će moći da to što u laboratoriji otkriju, kasnije prevedu u neke proizvode i nove metode“, kaže Begović.

Biosens je evropski centar izvrsnosti, a u novoj zgradi će 250 naučnika raditi u najsavremenijim laboratorijama u oblasti biotehnologije i nanotehnologije, dok je deo prostora planiran i za startap kompanije u vidu prostora za akcelerator.

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević istakao je da je u projekat uloženo nešto više od 28 miliona evra, od kojih je deo novca donacija Evropske unije.

„Republika Srbija je za potrebe finansiranja ovog objekta uložila veliki novac, 8,5 miliona evra su bili građevinski radovi, a blizu sedam miliona evra vrednost opreme. Evropska unija je izdvojila 14 miliona evra donacije, prepoznavši u institutu Biosens veliku vrednost, svrstavajući ga u jedan od malobrojnih centara izvrsnosti“, podvlači Blagojević.

Planirano je da uz prizemlje ovaj objekat ima šest spratova, a u svom jezgru će imati gumene nosače koji omogućavaju odsustvo spoljnih vibracija.

U narednih mesec dana očekuje se završetak radova, a useljenje je planirano na proleće.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar