U trendu

Belgija: Obećavajući način za stopiranje metastaza

BRISEL – Ekipa profesora Pjera Sonvoka sa Katoličkog Univerziteta Leven u Belgiji, saopštila je da je našla način kako bi mogao da bude stopiran razvoj tumornih ćelija i metastaze.

Tim istražuvača se na početku upitao zašto rak dojke metastazira u mozak, pluća, jetru i kosti, ali nikada u ušnu resicu ili palac?

Oni su uspeli da identifikuju senzor, odnosno protein, odgovoran za zaustavljanje tumorskih ćelija raka dojke u mozgu, što dovodi do razvoja metastaze u mozgu.

Bez ovog senzora, tumorske ćelije se ne zaustavljaju u mozgu i stoga ne razvijaju metastaze.

Ovim otkrićem, tim stričnjaka je uspeo da identifikuje strategiju koju sprovode ćelije raka da „kolonizuju“ određene organe i tako stvaraju metastaze.

U modelu ljudskog raka dojke kod miševa, identifikovali su protein koji služi kao senzor za ćelije raka da se zaustave i napadnu mozak. Prednost je u tome što, bez ovog senzora (Cok7b protein), ćelija se više ne zadržavaju u mozgu. Time se izbegavaju metastaze, kažu autori ovog otkrića koje je objavljeno u naučnom časopisu Cancers, saopštio je Univerzitet.

Tim Univerziteta sada želi da proveri da li se ovo otkriće odnosi i na druge vrste raka, kod organa kao što su jetra, pluća…

Razumevanje ovog novog mehanizma bi trebalo da omogući da se spreči pojava metastaza i da se duže koriste kurativne terapije, a samim tim i da se povećaju šanse za oporavak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar