U trendu

Bijonse, Serena i Venus Vilijams otvorili dodelu Oskara u Los Anđelesu

LOS ANĐELES – Trka za 94. najpopularniju filmsku nagradu u svetu, koju dodeljuje američka Akademija filmske umetnosti, završava se u noćas, glamuroznom ceremonijom dodele Oskara u Dolbi teatru u Los Anđelesu koja je upravo počela a ovaj događaj fanovi Holivuda širom planete prate u tradicionalnom televizijskom prenosu mreže Ej-Bi-Si.

Američke teniserke Serena i Venus Vilijams i planetarna pop zvezda Bijonse otvorile su dodelu nagrade Oskar u Los Anđelesu.

Emitovan je spot u kojem Bijonse izvodi muziku iz filma „Kralj Ričard“ o slavnim tenisarkama sniman na mestu gde su Venus i Serena počele da treniraju tenis.

Ovogodišnju ceremoniju vode tri dame :Redžina Hol, Ejmi Šumer i Vanda Sajks.

Prvi put nakon 2018. godine ceremonija dodele Oskara ima svoje domaćine od 2018. godine.

Novozelandska rediteljka i producentkinja Džejn Kempion, koja sa filmom „Moć psa“ predvodi listu nominovanih sa čak 12 nominacija, i prva je žena u istoriji ove nagrade koja je dva puta nominovana za najbolju režiju – prvi put 1994. za dramu „Klavir“, koja joj je donela Oskara za najbolji scenario.

Za najbolji originalni scenario nominovani su: Pol Tomas Anderson („Pica od sladića“), Kenet Brana („Belfast“), Zek Bejlin („Kralj Ričard“), Adam Mekej i Dejvid Sirota („Don’t Look Up“), i Eskil Vogt i Joakim Trir (“Najgora osoba na svetu”), a za najbolji adaptirani scenario na listi su: Džejn Kempion (“Moć psa”), Megi Džilenhol (adaptacija dela Elene Ferante “Mračna kći”), Šon Hejder (“CODA”), Deni Vilnev, Erit Rot i Džon Spejts (“Dina”), Rjusuke Hamaguči i Takamasa ( “Povezi me”).

Nema većih iznenađenja ni među nominovanima za najboljeg glumca – favorit je Benedikt Kamberbač (“Moć psa”), a slede Havijer Bardem („Being the Ricardos“), Denzel Vošington (“Tragedija Magbeta”), Endru Garfild („Tick, Tick … Boom!“), Vil Smit („Kralj Ričard“).

U trku za najpopularniju filmsku nagradu u svetu ušle su glumice Olivija Kolman („Mračna kći“), Penelope Kruz (“Paralelne majke”), Džesika Čestejn („The Eyes of Tammy Faye“), Nikol Kidman („Being the Ricardos“), i Kristen Stjuart („Spenser“).

Najbolje sporedne glumice su: Džudi Denč (“Belfast”), Kaitriona Balfe („Belfast“), Ariana Debozi („Priča sa zapadne strane“), Kirsten Danst („Moć psa“), Džesi Bakli (“Mračna kći”) i Anžanu Elis (“Kralj Ričard”).

Oskaru u kategoriji najbolji sporedni glumac nadaju se: Džesi Plemons i Kodi Smit Mekfi (obojica za „Moć psa“), Kiran Hands („Belfast“), Džej Kej Simons („Being the Ricardos“), i Troj Kotsur („CODA“).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar