U trendu

Boris Miljković dobitnik Nagrade Fondacije Tanja Petrović

BEOGRAD – Boris Miljković, reditelj i kreativni direktor, je ovogodišnji dobitnik Nagrade Fondacije Tanja Petrović, odlučili su članovi Upravnog odbora Fondacije.

Ova nagrada se dodeljuje za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima i biće uručena 28. Februara u 14h u Galeriji Artget u Kulturnom centru Begrada.

Boris Miljković je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Karijeru je započeo kao asistent režije čuvene serije „Otpisani“, da bi u tandemu sa Branimirom Dimitrijevićem obeležio umetnički život Beograda i Jugoslavije.

Svako ko iole poznaje ovdašnju pop kulturu, zna za emisije „Rokenroleri“, „Niko kao ja“, kao i brojne antologijske video spotove i filmove poput „Ruski umetnički eksperimenti“, „Šumanović – Komedija umetnika“.

Kada kažemo „osamdesete“, mislimo upravo na sliku, koju je Boris Miljković napravio sa svojim prijateljima, taj „Novi talas“, jedan od najvažnijih umetničkih događaja u Jugoslaviji, koji do danas nije prevaziđen.

Boris Miljković pripoveda slikama, baš kao što nam slikama i vizuelnim sadržajem prenosi priče, što se najbolje vidi u filmu o Marini Abramović, „Povratak kući – Marina Abramovič i njena deca“, a posebno kroz dokumentarni serijal, emitovan na RTS-u, „Put u budućnost“, u kome je predstavio istoriju likovne umetnosti na našim prostorima, od 1950. do 2000. godine.

Dobitnik je najvećih svetskih nagrada iz oblasti reklame i reklamnog filma, poput nagrade „Clio“, koja je ekvivalent za „Oskara“ u tom poslu.

Napisao je nekoliko knjiga, učestvovao sa performansima na međunarodnim izložbama, radio je u pozorištu, na fakultetima, dugogodišnji je kreativni direktor RTS-a.

Deo njegovog savremenog video rada je predstavljen na izložbama Muzeja moderne umetnosti (MoMa) u Njujorku i Muzeja savremene umetnosti u Hjustonu.

Kreirao je video impresije performansa „Tišina Balkana“, koji je bio završni događaj Soluna Evropske prestonice kulture, 1997. godine.

U mnogim tekstovima se Boris Miljković naziva renesansnim čovekom.

Taj opis je najprecizniji, jer se radi o umetniku, koji je lako prolazio kroz različite forme i izraze, uvek ostavši upečatljiv i poseban.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar