U trendu

Cacijev uspomenar zatvorio manifestaciju Karavan kulture

BEOGRAD – Pozorišna manifestacija „Karavan kulture na Vračaru“ sinoć je svečano zatvorena u Beogradu 102. izvođenjem predstave „Cacijev uspomenar“, autorskim projektom glumca Milana Cacija Mihajlovića.

Kulturni karavan je time svoje putovanje završio nakon manje od mesec dana na opštini Vračar na Skveru Milene i Gage, posvećen slavnom glumačkom paru – Mileni Dravić i Draganu Nikoliću.

Glumac Miljan Prljeta ispred ove manifestacije zatvorio je program i najavio scenski projekat „Cacijev uspomenar“.

„Veliko hvala svima koji su pratili naše predstave na Karavanu kulture. Ne zamerite što mi je glas malo promukao, ali on je posledica neprestanog igranja predstava ovih dana“, izjavio je glumac Prljeta.

„Izvinjavamo se ako se ponekad glumci nisu čuli od saobraćaja okolo, ali to i nije toliko važno koliko činjenica da smo zaista uspeli da podelimo srce i ljubav sa svima vama. Moja lična i velika želja mi se ostvarila – da realizujemo naš karavan, kao prvo izdanje, a opština Vračar je za to imala sluha. Svi su se potrudili zajedno sa mnom da prvi Karavan kulture zaživi“, rekao je glumac.

Umetnik je istakao da se prvi put ove godine pod tim nazivom održava manifestacija pozorišnih predstava za decu i odrasle, i istovremeno podsetio da se već četiri godine održava slična manifestacija manjeg obima na platou kod Viške ulice, pored Kalenić pijace.

Ove sezone zamišljen je koncept da se tokom četiri vikend večeri, subotom, predstave igraju na različitim trgovima – skverovima Vračara, te je Prljeta podsetio da je Karavan krenuo na „put“ 16. jula na istom mestu.

Tada je posle svečanog otvaranja održana predstava za decu „Princ žaba“ i monodrama za odrasle „O glumatanju“ Slobodana Ćustića.
Onda je festival nastavljen 23. jula na platou Mome Kapora (komadi „Aska i vuk“ i „Ljubavni vremeplov“) i 30. jula, na spomenutom platou kod Viške ulice, da bi se večeras vratio u svoje izvorno gnezdo – Skver Milene i Gage.

„Želim da se zahvalim svim učesnicima koji su se odazvali i koji su u ovim toplim danima izneli svoje programe na najbolji mogući način. Pre svega hvala vama, draga publiko, koji ste nas redovno posećivali i pratili i nadam se da će sledeće godine biti još obimnije, masovnije i lepše“, naglasio je Prljeta i onda u nekoliko reči opisao predstavu koja će biti izvedena.

Miljan je nazvao Cacija Mihajlovića „legendom Vračara“, i ovo delo približio publici na uglu ulica Mileševske i Cara Nikolaja II, da je reč o scenskom projektu koji mnogi znaju: Mihajlović je 30 godina sakupljao anegdote iz glumačkih bifea u teatrima, gde su uključeni svi mogući dramski umetnici tokom spremanja predstava i šire od toga.

Dok još nije pala noć, sadržajan program na ovom skveru je bio u znaku dečjih predstava – ,,Laza mamina maza“ (igraju – Biljana Mitrović, Dejan Stojaković i Nemanja Janičić), porodični mini mjuzikl „Pipi i Pan u potrazi za Crvenkapom“, čija će zvanična premijera biti danas od 11.00 (besplatan ulaz) u pozorištu „Teatrijum“ u Beogradu.

Šarenolik prateći kulturni program, na radost i zadovoljstvo građana svih generacija Vračara, tu se nije završio.

Pored predstava za decu i odrasle, bio je i nastup plesne grupe „Beogradskog igračkog centra“, u okviru njihovog projekta ,,Vračar_srce Beograda“, a grupa mladih iz Cepore izvela je odlomke svog dramsko-plesnog performansa „Ogledalo“.

Milan Caci Mihajlović je pred većim brojem publike na improvizovanoj sceni Skvera Milene i Gage, iskreno govorio da se večeras oseća posebno, jer igra na trgu koji nosi ime velikih glumaca koje je mnogo voleo i sa kojima je često delio pozorišnu scenu.

Sa Draganom Nikolićem je glumio pune 42 godine u matičnom pozorištu Atelje 212, dok je sa Milenom Dravić često igrao na pozornici Zvezdara teatra.

„Zahvalan sam gradu što je napravio Skver Milene i Gage, jer takvim velikim ljudima je i potrebno da im se Beograd oduži. Bili su specifičan par, jer su predstavljali ne samo vrhunske glumce, već su bili sinonim za onaj pravi kvalitetni Beograd kome želimo da se vratimo. Gagu Nikolića su odavno zvali „Gospodin Mangup“, a to on i jeste bio. Zato se sada osećam potpuno drugačije što igram predstavu na trgu koji nosi njihovo ime“, emotivno je govorio Mihajlović.

Glumac je otkrio da su na Vračaru u neposrednoj okolini živeli i Velimir Bata Živojinović, Petar Kralj, Vlastimir Đuza Stojiljković, Ljuba Moljac, Petar Banićević i mnogi drugi koji nisu više sa nama.

Na osnovu svoje tri knjige (2007, 2010, 2019) o beleškama anegdota iz pozorišnog života, Milan Caci Mihajlović je 102. put sproveo publiku kroz izvanredne priče o legendama kao pravi spomenar.

Ljubitelji dramske umetnosti uz grohote smeha su uživali u istinitim pričama o legendama kakvi su bili Zoran Radmilović (citat – „Kada si umro, onda je teško samo onima koji su te nadživeli, dakle svima drugima, tebi nije, ti ništa i ne znaš. E tako je isto i kad si glup“), Dragan Gaga Nikolić, Taško Načić, Mihajlo Bata Paskaljević, Milutin Butković, Danilo Bata Stojković i drugi.

Predstava je podsetila na mnoge književnike tog doba koji su stasavali – Danilo Kiš, Borislav Pekić, Borislav Mihajlović Mihiz, Dragoslav Mihajlović, Brana Crnčević, ali i dramski pisac Dušan Kovačević koji je kao mlad blistao sa svojim komedijama „Maratonci trče počasni krug“ i „Radovan III“.

Kroz skoro puna dva sata „Cacijev uspomenar“ je vratio publiku u srećna doba decenijama unazad, kojeg više nema i time zatvorio Karavan kulture na Vračaru, na sceni Skvera Milene i Gage, u organizaciji GO Vračar u saradnji sa „Božidarcem“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar