U trendu

Češki festival oduzima nagradu Kusturici zbog Rusije

PRAG – Međunarodni filmski festival Febiofest odlučio je da odužme reditelju Emiru Kusturici nagradu „Kristijan“, jer je uoči napada Rusije na Ukrajinu prihvatio ponudu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da postane direktor Centralnog akademskog pozorišta ruske armije u Moskvi, rekao je za Češku novinsku agenciju (ČTK) direktor festivala Kamil Spačil.

Kusturica je, u međuvremenu, za Sputnjik demantovao da će biti direktor pozorišta navodeći da takvo tumačenje verovatno ide iz srodnosti internacionalne reči „režiser“ i „direktor“.

„Ja nisam nikakav direktor Teatra vojske Rusije, nekadašnjeg Teatra sovjetske armije, nego sam poslednja tri meseca razgovarao o mogućnosti postavl?anja na scenu mojih filmova u formi teatarskoj“, naveo je Kusturica za Sputnjik.
On je istakao da u Teatru ruske armije može da gostuje kao reditel? „kad ova burna vremena prođu“.

Inicijativa da se oduzme nagrada Kustruici, koji je režiju završio u Pragu, potekla je od osnivača i počasnog predsednika međunarodnog festivala Febiofest Feroa Feniča.

„Pozdravljamo inicijativu našeg počasnog predsednika i krenućemo u akcije povlačenja nagrade Kristijan Emiru Kusturici“, rekao je Spačil, prenosi portal Češke novini.

Kusturica je nagradu Kristijan dobio 2017. godine za doprinos svetskoj kinematografiji.

Fenič je rekao da je još tada bio protiv toga da Kusturica dobije nagradu zbog njegove „sklonosti da se divi totalitarnim vođama i podržava ih“, što znači da „uprkos talentu režisera ne ispunjava etičke, moralne i demokratske vrednosti i kriterijume da bude nagrađen“.

On je pozvao i druge češke festivale koji su u prošlosti nagrađivali Kusturicu da mu oduzmu nagrade.

Kusturica je 2019. godine dobio Orden zasluga od predsednika Češke Miloša Zemana, a prethodno ga je odlikovao i ruski predsednik Vladimir Putin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar